Suchodrzew jadalny (Lonicera caerulea), zwany wersją jagodą kamczacką, jest gatunkiem polimorficznym występującym w północnych regionach Eurazji i Ameryki Północnej. Jagody cenione od wieków, zbierane były z dzikich roślin w Rosji, Chinach i Japonii. W Polsce od kilku lat obejmuje duże zainteresowanie uprawą suchodrzewu jadalnego.
![CZAS NA POLSKIE SUPEROWOCE Jagoda kamczacka (2).jpg](https://prowly-uploads.s3.eu-west-1.amazonaws.com/uploads/5366/assets/122556/large-816ee02f38658f7eedd7c1d25f6a38e0.jpg)
![](https://kobietawsadzie.pl/wp-content/uploads/2020/06/image_processing20200607-16985-1ci31ee.jpg)
W badaniach wykonanych na Politechnice Gdańskiej (16) wykazano niszczący efekt działania wysokiej temperatury w procesie przetwarzania. Sok otrzymany metodą tradycyjną z owoców ogrzewanych dłużej niż 3 godziny w 100◦C wykazał znaczący spadek antocyjanu pelargonidyny-3-glucozyd, a tym znaczny spadek właściwości antyoksydacyjnych. Zastosowanie nowoczesnej technologii mikrofalowej do konserwacji soku (urządzenie EnbioJet) poprzez poddanie świeżego soku przez kilka sekund działaniu temperatury 90◦C, pozwoliło zachować znacznie wyższą zawartość fitozwiązków, z zahamowaniem aktywności mikrobiologicznej do poziomu, który nie zagrażał bezpieczeństwu żywności.