Suchodrzew jadalny (Lonicera caerulea), zwany wersją jagodą kamczacką, jest gatunkiem polimorficznym występującym w północnych regionach Eurazji i Ameryki Północnej. Jagody cenione od wieków, zbierane były z dzikich roślin w Rosji, Chinach i Japonii. W Polsce od kilku lat obejmuje duże zainteresowanie uprawą suchodrzewu jadalnego.
W badaniach wykonanych na Politechnice Gdańskiej (16) wykazano niszczący efekt działania wysokiej temperatury w procesie przetwarzania. Sok otrzymany metodą tradycyjną z owoców ogrzewanych dłużej niż 3 godziny w 100◦C wykazał znaczący spadek antocyjanu pelargonidyny-3-glucozyd, a tym znaczny spadek właściwości antyoksydacyjnych. Zastosowanie nowoczesnej technologii mikrofalowej do konserwacji soku (urządzenie EnbioJet) poprzez poddanie świeżego soku przez kilka sekund działaniu temperatury 90◦C, pozwoliło zachować znacznie wyższą zawartość fitozwiązków, z zahamowaniem aktywności mikrobiologicznej do poziomu, który nie zagrażał bezpieczeństwu żywności.