w , ,

Idared – czy mógłby zdobyć i na trwałe zagościć na rynkach światowych?

„Przepisy na szczęście…” Sad Nowoczesny nr.10/2021

Mgr inż. Zbigniew Marek 

Sezon dobiega końca. Ze względu na jego niespotykany przebieg i nerwowość związaną głównie z możliwościami sprzedaży jabłek – najchętniej chcielibyśmy mieć go już całkiem za sobą, zwłaszcza że w tym roku jabłek urodziło się więcej niż w poprzednim, co nie sprzyja optymistycznemu spojrzeniu w przyszłość.

W poprzednim numerze „Sadu Nowoczesnego 9/2021”  Mgr inż. Zbigniew Marek zwracał uwagę na niemal ciągły problem z odmianą Szampion. W Sadzie Nowoczesnym 10/2021 możemy zapoznać się materiałem dotyczącym odmiany Idared i jej przyszłości:

Uważam, że Idared – jako odmiana kuchenna – mógłby zdobyć i na trwałe zagościć na rynkach światowych. Nie każmy mu jednak konkurować z odmianami deserowymi: Galą, Fuji, Red Deliciousem itp., do których smaku przyzwyczajeni są konsumenci na całym świecie, bo cena Idareda nie zostanie zapamiętana tak dobrze jak smak… [czytaj więcej w październikowym wydaniu – zamów bezpłatnie]

UDOSTĘPNIJ

Jeden komentarz

Dodaj odpowiedź

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Co dalej z ubezpieczeniem rolników prowadzących działalność?

W nocy pojawią się przygruntowe przymrozki