w

Hit z jabłek – alternatywa dla niezdrowych słodyczy!

foto ilustracyjne istockphoto

Jesień i zima to czas pysznych jabłek. Proponujemy każdemu z Was zrobić sadowniczy przysma, czyli jabłka pieczone! Jest to prosty deser, który każdy może przygotować w kilka chwil. Pyszne, słodkie jabłka, rozpływają się w ustach, odrobina cynamonu to tajny sekret – to idealna alternatywa dla niezdrowych słodyczy.

Przygotowanie pieczonych jabłek nie zajmuje wiele czasu – większość zajmuje samo pieczenie w piekarniku, zaś sam przepis – dosłownie banalny. Zobaczcie nasz poradnik – poradzą z nim sobie nawet kuchenni laicy!

Składniki na jabłka pieczone w cieście

  • 2 duże jabłka
  • 4 jajka
  • 2 łyżki miodu
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 6 łyżek mąki pszennej lub orkiszowej jasnej
  • ¼ szklanki mleka migdałowego lub wody
  • szczypta soli

Jabłka pieczone w cieście – sposób przygotowania

  1. Jajka wybić do miski, posłodzić miodem, przyprawić cynamonem, wsypać 3 łyżki mąki i zmiksować.
  2. Wlać mleko, dosypać mąkę, posolić i ponownie zmiksować.
  3. Jabłka umyć, usunąć gniazda nasienne.
  4. Owoce pokroić w grube plastry.
  5. Obtoczyć w mące, zanurzyć w cieście.
  6. Ułożyć na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia.
  7. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i upiec na złoty kolor.

SMACZNEGO!

Czytaj więcej na https://kobieta.interia.pl/

UDOSTĘPNIJ

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Dialog z protestującymi rolnikami w Medyce

Agrobiznes podaje, że jabłka płacą ponad dwa razy więcej niż przed rokiem