Oczekiwany jest spadek produkcji gruszek konferencji w Bierzo (Hiszpania) o 50–80%!
Początek sezonu gruszkowego Konferencji w El Bierzo (Hiszpanii) charakteryzuje się spadkiem wielkości produkcji, który będzie o 50–80% mniejszy niż średnia kilkuletnia. Pablo Linares, dyrektor techniczny znaku gwarancyjnego Bierzo, podkreślił, że szkody spowodowane przez wiosenne przymrozki spowodowały tak znaczący spadek zbiorów.
To obniżenie plonów będzie miało wpływ na marketing owoców, ponieważ gruszki Konferencji z El Bierzo przechodzą szereg kontroli, zanim będą mogły być przechowywane, a następnie sprzedawane przez cały rok. Jednak w tym roku zmniejszenie podaży będzie musiało zostać wzięte pod uwagę, jeśli chodzi o zaspokojenie popytu na rynku.
Linares wskazuje na rosnący trend ostatnich dziesięcioleci: spadek liczby jabłek na korzyść gruszek, biorąc pod uwagę, że te ostatnie oferują większą stabilność. W tym roku powierzchnia przeznaczona na gruszki konferencyjne wynosi około 400 hektarów, w porównaniu do 100 hektarów przeznaczonych do uprawy jabłek Reinette.
„Hodowcy szukają stabilności i bezpieczeństwa” – mówi dyrektor techniczny. Linares podkreśla, że w przypadku jabłek ryzyko i uszkodzenia są znacznie większe, ponieważ owoce są bardziej wrażliwe na niekorzystne warunki pogodowe. Oznacza to również, że teraz, gdy plony gruszki tak bardzo spadły, perspektywy na jabłka są jeszcze bardziej zniechęcające, mimo że sezon jeszcze się nie zaczął.
źródło: https://www.infobierzo.com/la-primavera-fria-trastoca-la-cosecha-de-pera-conferencia-del-bierzo-a-pesar-de-seguir-arrebatando-productores-a-la-manzana/497832/