Według danych WAPA w styczniu 2023 roku w Europie w chłodniach znajdowało się 4051 645 ton jabłek, na dzień 1 lutego 2023 roku ubyło 674 062 tony jabłek z magazynów. Oznacza to, że w lutym było 3 377 583 ton jabłek w europejskich magazynach. W tym samym czasie w ubiegłym roku zapasy jabłek w chłodniach w Europie wynosiły 3 606 979.
Które europejskie kraje miały największe zapasy? Tradycyjnie prym w tej kategorii wiedzie Polska, z 1062 tys.ton jabłek w chłodniach. Drugie miejsce na podium zajmują Włochy (961 956 ton), a trzecie Francja (460 535 ton jabłek).
Według danych WAPA,największy udział w zapasach ma odmiana Golden Delicious–733 959 ton. W porównaniu do ubiegłego roku jest to znaczny spadek, gdyż w analogicznym okresie ubiegłego roku jabłek Golden było 939 735 ton.
Drugą najliczniej obsadzoną odmianą jest oczywiście Gala, której w lutym było 313 866 ton. W analogicznym okresie ubiegłego roku było to nieco więcej– 389 041 ton. Na podium znalazł się Red Jonapric z 270 023 tonami jabłek przechowywanych w europejskich chłodniach. Największe miesięczne spadki odnotowały jabłka Gala i Golden Delicious.
Według danych WAPA w lutym w polskich chłodniach składowano 1 062 000 ton jabłek. Zapasy są obecnie o 7,5% niższe niż w analogicznym okresie ubiegłego roku.
Zdecydowanym liderem w polskich chłodniach jest Red Jonaprinc 215 tys.ton. W chłodniach znajduje się jeszcze sporo Idareda (180 tys.ton) oraz Golden Deliciousa (170 tys.ton).
źródło: WAPA