w

Eksport truskawek w Turcji wzrósł o 95% w 2018 roku!

Eksport truskawek w Turcji wzrósł o 95% w 2018 r. W porównaniu do 2017 r., A całkowite przychody wzrosły z 12 mln 283 tys. USD (10 mln 820 tys. EUR) do 23 mln 975 tys. USD (21 mln 120 tys. EUR).

Według Stowarzyszenia Eksporterów Aegean (EBI), Turcja wyeksportowała 13 tysięcy 678 ton truskawek w 2017 roku i zarobiła 12 milionów 283 tysięcy dolarów (10 milionów 820 tysięcy euro). W 2018 roku Turcja wyeksportowała 20 tysięcy 113 ton truskawek ze wzrostem o 95% w stosunku do roku poprzedniego i zarobiła 23 miliony 975 tysięcy USD.

Rosja jest największym importerem tureckich truskawek. W ubiegłym roku Rosja sprowadziła 2 tys. 777 ton truskawek i wypłaciła eksporterom 3 mln 455 tys. USD (3 mln 40 tys. Euro). W 2018 r. Eksport ten wzrósł do 13 tys. Ton przy wzroście o 363%, a Turcji 16 mln USD (14 mln 100 tys. Euro).

Rumunia podążała za Rosją. Turcja wyeksportowała 3 tysiące 147 ton truskawek do Rumunii w 2017 roku i zarobiła 4 miliony 127 tysięcy USD (3 miliony 640 tysięcy Euro). W 2018 r. Wzrosło to do 3 tys. 557 ton truskawek, przy wzroście o 24%, a przychody z tego eksportu wyniosły 5 mln 136 tys. USD (4 mln 520 tys. Euro).

Irak podążał za tymi krajami eksportem o wartości 1 mln 367 tys. USD (1 mln 200 tys. Euro).

Cel to 30 milionów USD
Hayrettin Ucak, szef Stowarzyszenia Eksporterów Aegean (EBI), powiedział, że eksport świeżych owoców i warzyw Turcji szybko rośnie dzięki współpracy producentów z eksporterami.

Stwierdzając, że poszukiwania nowych rynków są w toku, Ucak powiedział: „Udało nam się wyeksportować 24 miliony dolarów (21,1 milionów euro) z truskawek w 2018 roku i chcemy zwiększyć to do 30 milionów USD (26,4 miliona Euro) w 2019 roku. Poza Europą, jeśli uda nam się rozszerzyć nasze rynki na Daleki Wschód, możemy łatwo osiągnąć ten cel. ”

Aydin jest wiodącym eksporterem truskawek
Producenci w dzielnicy Sultanhisar w Aydin są zadowoleni z produkcji truskawek w tym sezonie. Obszar ten produkuje 65 tysięcy ton truskawek rocznie, z czego 13 tysięcy ton jest eksportowanych.

Bilal Tarhan, prezes Okręgowej Izby Rolniczej w Sultanhisar powiedział, że przez ostatnie trzy lata rolnicy uprawiają również truskawki zimowe i że istnieje duże zapotrzebowanie na nie.

Tarhan dodał: „Nasze truskawki są preferowane za granicą ze względu na ich trwałość, kolor i smak, eksportowane truskawki są albo spożywane na świeżo, albo używane w przemyśle spożywczym, otrzymujemy popyt na ciasta, ciastka i lody”.

źródło: Milliyet oraz east-fruit

UDOSTĘPNIJ

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zgłoszenia do integrowanej produkcji rolnej do 1 marca!

Czy sok może być porcją warzyw lub owoców?