W dniach 26 – 27 września 2022 r. odbyła się wizyta wicepremiera, ministra rolnictwa i rozwoju wsi Henryka Kowalczyka w Japonii. Wicepremier reprezentował rząd na uroczystościach pogrzebowych byłego premiera Japonii Shinzō Abe. Agenda wizyty objęła również rozmowy z ministrem rolnictwa, leśnictwa i rybołówstwa Tetsuro Nomurą oraz kurtuazyjne spotkanie z premierem Japonii Fumio Kishidą. Henryk Kowalczyk rozmawiał z japońskim ministrem rolnictwa o zwiększeniu eksportu polskiej żywności do Japonii, w tym borówek.
Spotkanie ministrów rolnictwa Polski i Japonii miało wymiar historyczny – ostatnie rozmowy na tym szczeblu odbyły się w 2009 r. Rozmowa ministrów posłużyła przede wszystkim omówieniu stanu i perspektyw rozwoju dwustronnej współpracy gospodarczej w ramach Partnerstwa Strategicznego, w tym zwiększenia eksportu polskiej żywności na rynek japoński.
– Cieszy fakt, że polska żywność zyskała uznanie wymagających importerów i konsumentów japońskich. Liczę, że decyzja władz japońskich z sierpnia br. o przywróceniu możliwości eksportu mięsa drobiowego z Polski przyczyni się do dalszego zwiększenia obrotów handlowych – powiedział wicepremier Kowalczyk.
Szef polskiego resortu rolnictwa wyraził również oczekiwanie zakończenia uzgodnień dotyczących eksportu z Polski przetworzonego termicznie mięsa drobiowego i produktów drobiowych oraz sprawnego przebiegu procedur mających na celu otwarcie rynku japońskiego dla polskich borówek.
Szef japońskiego resortu rolnictwa podziękował delegacji polskiej za wizytę w Tokio i udział w uroczystościach pogrzebowych byłego premiera Shinzō Abe. Z uznaniem odniósł się do wsparcia niesionego przez Polaków wobec uchodźców z Ukrainy. Poinformował także o planach organizacji w Japonii w 2023 r. spotkania ministrów rolnictwa krajów G7.
Rozmówcy wyrazili oczekiwanie zwiększenia polsko-japońskiej wymiany handlowej artykułami rolno-spożywczymi, także w ramach Umowy o partnerstwie gospodarczym między Unią Europejską a Japonią (EPA), która weszła w życie 1 lutego 2019 roku.
W rozmowach nie zabrakło wątku bezpieczeństwa żywnościowego na świecie w kontekście wojny w Ukrainie.
Japonia jest istotnym partnerem Polski w sektorze rolno-spożywczym. Rynek ten cieszy się niezmiennie dużym zainteresowaniem polskich przedsiębiorców. W 2021 r. odnotowaliśmy 54% wzrost wartości polskich towarów wysyłanych do Japonii do poziomu 95,2 mln euro (w 2020 r. wartość eksportu wyniosła 61,6 mln euro). Najważniejszą pozycję w eksporcie zajmuje mięso wołowe. W sierpniu 2022 r. władze japońskie uznały wybrane regiony Polski za wolne od grypy ptaków. Oznacza to przywrócenie możliwości eksportu mięsa i produktów drobiowych z 15 polskich województw.