Oczekuje się, że zmniejszenie powierzchni produkcyjnej w połączeniu ze wzrostem plonów doprowadzi do stabilizacji produkcji jabłek w UE. Konsumpcja świeżych jabłek powinna ustabilizować się, podczas gdy konsumpcja przetworzonych jabłek prawdopodobnie nieco spadnie.
Produkcja jabłek w UE wyniesie 12,7 miliona t 2018/2019, co jest poziomem zbliżonym do ostatniej pięcioletniej przeciętnej średniej.
Cztery państwa członkowskie stanowią prawie 70% produkcji (Polska, Włochy, Francja i Niemcy). Z udziałem wynoszącym około 13% UE jest drugim co do wielkości producentem światowym po Chinach (prawie 50%).Do 2030 r. Oczekuje się, że produkcja UE ustabilizuje się na poziomie około 12,4 mln ton. Nawet jeśli wydajność ma wzrosnąć o 9% w 2030 r. W porównaniu z ostatnią pięcioletnią przeciętną średnią, pozytywny wpływ na produkcję zostanie w dużym stopniu skompensowany spadkiem powierzchni (-10% w 2030 r. W porównaniu z 2018 r.), W szczególności w Polsce gdzie sektor prawdopodobnie przejdzie dalszą restrukturyzację. Głównym kierunkiem tej restrukturyzacji jest karczowanie starych sadów.
Niektóre z nich zostaną zastąpione nowymi odmianami takimi jak Tessa, Kiku etc. które pasują do nowych preferencji konsumentów i nowych metod produkcji. W szczególności odmiany, które wcześniej były przeznaczone na rynek rosyjski, prawdopodobnie zostaną zastąpione odmianami, które mogą znaleźć nowe rynki.
Konsumpcja owoców i warzyw nieznacznie wzrośnie w nadchodzącej dekadzie, głównie dzięki motywacjom zdrowotnym i rosnącej dostępności tych produktów na „nowych” rynkach (np. Na stacjach benzynowych, snack-barach itp.). Spożycie świeżych jabłek nie powinno podążać za tą tendencją, ponieważ konsumenci zdają się faworyzować nowe smaki i łatwe do spożycia produkty, takie jak (wstępnie pocięte) owoce tropikalne lub jagody, które są regularnie oferowane w supermarketach obok bardziej powszechnych jabłka. Jednak jabłka pozostają głównym owocem dostępnym zimą i korzystają z rozwoju nowych odmian o wyższej jakości. Po ośmiu ostatnich latach, w których konsumpcja świeżych jabłek spadła o 1% rocznie, konsumpcja jabłek powinna utrzymać się na stabilnym poziomie około 13,2 kg na mieszkańca w stosunku do roku 2030.
W 2018/2019 r. Wywóz świeżych jabłek z UE powinien osiągnąć taki sam poziom wywozu, jaki odnotowano przed rosyjskim zakazem przywozu. Sektor starał się znaleźć alternatywne rynki po wprowadzenie zakazu w 2014 r., częściowo rekompensując utratę rynku rosyjskiego. Te ostatnie stanowiły około 40% całkowitego eksportu UE przed wprowadzeniem zakazu pod względem wielkości i 33% pod względem wartości.Oczekuje się, że unijny eksport świeżych jabłek będzie nadal wzrastał (+3,5% rocznie do 2030 r.) Dzięki nowym celom i zakładanemu końcowi rosyjskiego zakazu przywozu po 2019 r. Przywóz będzie nadal spadał w wolnym tempie (-0,6% na rok do 2030).
źródło: https://ec.europa.eu/
Panuje trend przestawiania się na borówki której jest i tak już dużo na Ukrainie również. Tylko patrzeć jak zaraz pojawi się nadprodukcja.