Jesień i zima to czas pysznych jabłek. Proponujemy każdemu z Was zrobić sadowniczy przysma, czyli jabłka pieczone! Jest to prosty deser, który każdy może przygotować w kilka chwil. Pyszne, słodkie jabłka, rozpływają się w ustach, odrobina cynamonu to tajny sekret – to idealna alternatywa dla niezdrowych słodyczy.
Przygotowanie pieczonych jabłek nie zajmuje wiele czasu – większość zajmuje samo pieczenie w piekarniku, zaś sam przepis – dosłownie banalny. Zobaczcie nasz poradnik – poradzą z nim sobie nawet kuchenni laicy!
Składniki na jabłka pieczone w cieście
- 2 duże jabłka
- 4 jajka
- 2 łyżki miodu
- ½ łyżeczki cynamonu
- 6 łyżek mąki pszennej lub orkiszowej jasnej
- ¼ szklanki mleka migdałowego lub wody
- szczypta soli
- Jajka wybić do miski, posłodzić miodem, przyprawić cynamonem, wsypać 3 łyżki mąki i zmiksować.
- Wlać mleko, dosypać mąkę, posolić i ponownie zmiksować.
- Jabłka umyć, usunąć gniazda nasienne.
- Owoce pokroić w grube plastry.
- Obtoczyć w mące, zanurzyć w cieście.
- Ułożyć na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia.
- Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i upiec na złoty kolor.
SMACZNEGO!
Czytaj więcej na https://kobieta.interia.pl/