w

Największym odbiorcą świeżych owoców miękkich jest rynek niemiecki

Jak przekazał dla PAP dyrektor biura analiz sektora rolno-spożywczego w Banku BNP Paribas Grzegorz Kozieja, w ostatnich latach wzrastał wolumen eksportu borówki z Polski – z poziomu 7 tys. ton w 2018 r. do 25 tys. ton w 2022 r. Zdaniem eksperta „wśród pozostałych owoców miękkich nie widać aż tak jasno zarysowanego trendu”.

„Według danych Eurostat największym wolumenowym odbiorcą ogółem świeżych owoców miękkich z Polski jest rynek niemiecki. Na drugim miejscu plasowała się Białoruś, a na miejscu trzecim Niderlandy. Białoruś najistotniejszą rolę w 2022 r. odgrywała dla świeżej truskawki – kierowało się tam prawie 60 proc. wolumenu eksportu” – przekazał Kozieja.

Powołując się na dane Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej zauważył, iż w 2022 r. z Polski „wyeksportowano 15 tys. ton truskawek, 5 tys. ton porzeczek i agrestu, 10 tys. ton oraz łącznie 16 tys. ton wiśni, czereśni i śliwek i 25 tys. ton borówki i żurawiny”. Dodał, iż w tym samym roku wyeksportowano również 360 tys. ton owoców mrożonych oraz 25 tys. ton dżemów, marmolad i przecierów. „Istotny udział w tych produktach mają owoce miękkie” – podkreślił ekspert BNP Paribas.

Jak przekazał, największy areał owoców miękkich znajduje się w woj. lubelskim i mazowieckim – łącznie stanowią one ok. 60 proc. krajowego areału wśród producentów składających wnioski o dopłaty obszarowe. Kolejne 20 proc. – dodał – ulokowane jest w woj. świętokrzyskim i łódzkim.

„Największy areał wśród owoców miękkich obejmują porzeczki, truskawki oraz maliny. Te trzy uprawy stanowią ponad 60 proc. areału przeznaczonego na pozyskiwanie owoców miękkich (na potrzeby tej kalkulacji uwzględniamy także plantacje wiśni, czereśni oraz śliwy)” – poinformował specjalista.

Zaznaczył, że niektóre regiony gromadzą „szczególnie dużo określonej produkcji”. Kozieja zauważył, że w woj. lubelskim zgromadzone jest ponad 70 proc. areału upraw maliny, 45 proc. upraw porzeczki i ponad 40 proc. upraw agrestu. W woj. mazowieckim znajduje się ponad 50 proc. krajowych upraw truskawki.

Jak ocenił ekspert, w przetwórstwie zużywa się ok. 75 proc. krajowej konsumpcji truskawek, ok. 90 proc. malin i ponad 95 proc. czarnej porzeczki.

autor: Magdalena Jarco, Adrian Reszczyński

źródło: bankier.pl / PAP

UDOSTĘPNIJ

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Polska drugim w UE i szóstym na świecie producentem borówki amerykańskiej

Przez niedomkniętą klapę, wysypały się jabłka