w

Symbioz: może dojść do zjawiska masowego zamierania kwiatów

Rak bakteryjny drzew owocowych (Pseudomonas syringae pv. syringae)
Bakteriozy, czyli choroby pochodzenia bakteryjnego należą do głównych czynników zagrażających produkcji gruszek we wszystkich rejonach uprawy tego gatunku drzew owocowych – czytamy w komunikacie Facebook SYMBIOZ. 

W literaturze bakteria Erwinia amylovora (sprawca zarazy ogniowej) jest opisywana jako pierwsza rozpoznana bakterioza roślin. Choroba powszechnie występująca we wszystkich rejonach sadowniczych Polski jednak negatywny wpływ warunków środowiskowych w okresie zimowym na przeżywalność bakterii zimujących w tkankach roślin decyduje o zmiennej aktywności tej choroby w danym sezonie.

Obecnie uwaga sadowników powinna być zwrócona na inną chorobę bakteryjną,

której sprawca (bakteria Pseudomonas syringae) jest mniej podatny na niekorzystne czynniki pogodowe w okresie zimowym i stanowi duże zagrożenie w czasie chłodniejszej pogody w szczególności przed, w trakcie i tuż po kwitnieniu grusz.

Bakteria Pseudomonas syringae zimuje w pąkach, śladach poliściowych oraz na pograniczu zrakowaceń na pniach, gałęziach czy konarach. W sezonie wegetacyjnym bakterie wnikają do tkanek poprzez naturalne otwory (szparki, przetchlinki, miodniki) oraz poprzez miejsca zranienia.
Obecność bakterii w pąkach decyduje o wysokim potencjale infekcyjnym szczególnie w obliczu spadków temperatury powietrza w okolicy zera stopni Celsjusza. Cechą charakterystyczną w fizjologii sprawcy raka bakteryjnego jest zdolność do tworzenia ośrodków krystalizacji lodu. Bakterie produkują specyficzne białka, które powodują krystalizację lodu w komórkach roślinnych. Powstające lodowe kryształy uszkadzają tkanki roślinne tworząc miejsca, przez które bakterie są zasysane do ich wnętrza. Jeśli niskie temperatury powietrza wystąpią w okresie kwitnienia może dojść do zjawiska masowego zamierania kwiatów określanego mianem „blossom blast”.

W okresie wiosennym należy skierować działania ochronne na ograniczanie populacji bakterii na powierzchni tkanek roślinnych. W tym celu stosowane są preparaty miedziowe wykazujące aktywność bakteriostatyczną (hamującą wzrost kolonii i namnażanie się bakterii).

Zabiegi powinny być skorelowane z warunkami pogodowymi i tempem wegetacji. Chłodniejsza wiosna spowalnia proces otwierania się pąków na drzewach co utrudnia dotarcia cieczy roboczej do miejsc, w których zimują bakterie Pseudomonas syringae. Dlatego częstotliwość aplikacji preparatami miedziowymi w tym sezonie powinna być większa.

autor: CBS Symbioz

źródło:

UDOSTĘPNIJ

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Nowa odmiana śliwy o dużych owocach 

Kowalczyk już nie jest ministrem rolnictwa. Złożył rezygnację