Wśród najpopularniejszych gatunków grudnia Kantar wymienia jabłka, gruszki, śliwki, borówki i maliny, wśród warzyw cebule, pomidory, paprykę i ogórki. W porównaniu do grudnia 2021 roku najbardziej wzrosło spożycie borówek, malin i śliwek. W porównaniu do grudnia 2020 roku wzrost ilości konsumentów borówki wyniósł aż 56%. Wśród warzyw wzrosło spożycie papryki, pieczarek i ogórka. W przypadku papryki wzrost ilości konsumentów w skali dwóch lat wyniósł 12%. Mimo tego jedynie 15% Polaków odżywiało się w grudniu zgodnie z zaleceniami – minimum połowę tego, co jedli stanowiły warzywa i owoce. Dane dotyczące konsumpcji kilkudziesięciu gatunków owoców i warzyw dostępne są na stronie WczorajNaTalerzu.pl
Badanie zrealizował Kantar Public w ramach projektu „CORE TEAM – promocja konsumpcji owoców i warzyw i forum współpracy sektora, II etap”. Projekt jest realizowany przez KZGPOiW. Wraz z monitoringiem konsumpcji badania finansowane były ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.
Konsumpcja owoców w grudniu
Rokitnik zakończył rok deklaracjami konsumpcji przetworów na poziomie 11% (wzrost o 36%, 3 p.p.). To oznacza wzrost liczby konsumentów – od poprzedniego badania – o 1 mln. W grudniu soki, musy, syropy, dżemy, oleje i inne preparat charakteryzuje się wysoką zawartością biologicznie aktywnych składników – spożywało 3,6 mln Polaków.
W ciągu dwóch lat – grudzień do grudnia – liczba konsumentów malin wzrosła o 44%, a śliwek o 43%.