Minikiwi jest jednym z najzdrowszych i najbardziej oczekiwanych polskich superowoców. W 2020 roku owoce małego kuzyna kiwi jadło 3,6 mln Polaków. W 2021 roku przybyło ponad 300 tys. konsumentów, a sezon zamknął się wynikiem 3,9 mln. Wiosną br. firma Kantar zapytał o to, które mniej znane i uprawiane w Polsce gatunki chcielibyśmy spróbować w tym sezonie? Wśród najchętniej wskazywanych jest minikiwi. Chęć spróbowania minikiwi w nadchodzącym sezonie zadeklarowało 14% dorosłych Polaków, czyli 4.522.905 osób.
Widać wyraźny wzrost w porównaniu do wyników uzyskanych w sezonie 2020 i 2021. Z naszych badań wynika, że minikiwi jadło już co najmniej 3,9 mln osób (Kantar, październik 2021). Aktualne badania pokazują 4,5 mln konsumentów zainteresowanych konsumpcją w nadchodzącym sezonie. Najwięcej jest ich w dużych miastach, między 100-500 tys., oraz wśród osób w dobrej sytuacji materialnej
– mówi Agata Zadrożna, ekspert Kantar Polska.
– Cieszy fakt, że tak wiele osób chce poznać produkowane przez nas owoce. To powód do zadowolenia i chyba mocne potwierdzenie słuszności decyzji o rozpoczęciu uprawy. Tego typu deklaracje dobrze wróżą przyszłej konsumpcji. Liczę, że dzięki poznawaniu walorów zdrowotnych i smakowych liczba osób regularnie jedzących minikiwi będzie rosnąć z każdym sezonem
dodaje Kamil Osoś, plantator minikiwi z Białośliwia w województwie wielkopolskim, w powiecie pilskim.
Rosnące zapotrzebowanie to wiadomość, która doda nam sił w zmaganiach z nadchodzącymi przymrozkami. Chcemy w Polsce wyprodukować wystarczającą ilość owoców, tak aby zaspokoić apetyt rzeszy 4,5 miliona konsumentów. Jest to bez wątpienia ogromy sukces kampanii promocyjnej superowoców minikiwi
dodaje Paweł Osoba, plantator z województwa lubelskiego, gmina Baranów, członek Stowarzyszenia Plantatorów Minikiwi.
Sezon na polskie superowoce zaczyna się od wiosennych truskawek, a kończył jesienną maliną. Minikiwi doskonale przedłuża tę „jagodową sztafetę” i pomaga naturalne wzmacniać odporności w okresie jesiennym.
#minikiwi #PolskieSuperowoce #PolishSuperFruits
Badanie zrealizowano w dniach 11-16 marca 2022 r., na reprezentatywnej próbie 1002 Polaków w wieku 15 lat i więcej. Techniką wywiadów bezpośrednich w domach respondentów (CAPI). Więcej o wynikach tych badań w materiale Kantar: jagoda kamczacka, minikiwi, rokitnik – trzy najbardziej oczekiwane superowoce 2022 roku
Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw