w

W Instytucie Ogrodnictwa prowadzono ocenę produktów „eko”

foto: Instytut Ogrodnictwa - PIB
W Instytucie Ogrodnictwa prowadzono ocenę produktów „eko” z takich owoców, jak porzeczka czarna i aronia.
W raporcie z tych badań wskazano, że:
-przetwórstwo żywności ekologicznej uzupełnia ofertę rynkową produktów ekologicznych;
przetwarzanie stanowi coraz ważniejszy czynnik optymalizujący efektywność ekonomiczną produkcji.
Badania prowadzone w ostatnich latach z udziałem konsumentów wykazały, że wśród produktów ekologicznych najwyżej ocenili oni rozwój asortymentu na rynku warzyw, owoców oraz przetworów zbożowych.
Konsumpcja soków ekologicznych staje się dla konsumentów formą naturalnej suplementacji, na przykład wspomaga zapobieganie przeziębieniom.
Szczególnie perspektywiczne są surowce tradycyjnie kojarzone z bogactwem substancji prozdrowotnych jak porzeczka, aronia czy malina.
Soki owocowe i warzywne uznawane są za produkty o wysokiej gęstości odżywczej i w całym świecie są zalecane w ramach promocji spożycia owoców i warzyw (jedna z pięciu porcji).
Produkty z czarnej porzeczki zawierają liczne mikroskładniki tj. bor, miedź, żelazo, mangan, cynk. Na szczególną uwagę zasługuje mangan, który utrzymuje zdrowe kości i chroni komórki przed stresem oksydacyjnym.
UDOSTĘPNIJ

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sztuczne zawyżanie cen nawozów jest nieproporcjonalne do wzrostu kosztów produkcji nawozów.

Kto nie płaci za jabłka, a kto płaci?