w

We wrześniu wzrosło spożycie jabłek!

Najpopularniejszym owocem we wrześniu były jabłka. Ich konsumpcję w tygodniu poprzedzającym badanie deklaruje prawie dziewięciu na dziesięciu Polaków (87%).

Na drugim miejscu wśród polskich owoców znalazły się śliwki, które jadła ponad połowa (66%) badanych. Spożycie śliwek jest wyższe niż w sierpniu br. (o 14 p.p.). 49% Polaków na początku września jadło gruszki. To mniej niż przed rokiem (o 2 p.p).

We wrześniu wzrosło spożycie jabłek z 80% do 87% oraz jeżyny z 18% do 22%. Spadek odnotowały: czerwona porzeczka (o 9 p.p.), maliny (o 6 p.p.), truskawki (o 8 p.p.) oraz czarna porzeczka (o 3 p.p.)

Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw

Opracowanie sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw w ramach realizacji przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw kampanii „Czas na polskie superowoce! III edycja.”

Badania konsumpcji Kantar 2021 (10).jpg
UDOSTĘPNIJ

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Cyrk jakich mało w grupie producentów… Wszystko na „gębę” a na fakturze kapusta pekińska, zamiast jabłek!

MRiRW: rusza jesienna kampania sprzedaży ubezpieczeń rolnych