Cięcie korzeni w uprawach ziarnkowych jest bardzo często stosowane na zachodzie. Metoda cięcia korzeni ma na celu ograniczenie wzrostu drzewa. Zaleca się je wykonać w okresie wiosennym lub jesiennym (w zależności od odmian jabłoni).
Polska jest krajem gdzie często obserwujemy silny wzrost drzew a regulowanie siły wzrostu jest bardzo ważne w agrotechnice.
Problemy jakie wynikają z silnego wzrostu drzew to przede wszystkim: wysokie rozgałęzione drzewa, gorszej jakości owoce, słabsze wybarwianie jabłek, ryzyko przemienności oraz wiele innych czynników.
Zalety cięcia (nacinania) korzeni to:
- ograniczanie wzrostu drzew
- ograniczanie ryzyka przemienność w drzewach
- korzystny wpływ na zakładanie pąków kwiatowych
Temat cięcia korzeni poruszamy obszernie w aktualnym vlogu sadowniczym:
Uwaga! Źle wykonany zabieg cięcia lub nacinania korzeni może przynieść skutki uboczne!
Jeśli boisz się ryzyka wynikającego z cięcia korzeni, zabieg zastosuj na jesieni wtedy ryzyko jest znikome w skutki uboczne.
Jeśli w swoim sadzie będziesz wykonywać po raz pierwszy zabieg musisz liczyć się, że efekt będzie bardzo silny. Efektywność zabiegu spada z ilością, jaką go wykonujemy w sadzie.
Bardzo ważne jest aby drzewa podczas zabiegu miały ogromne zapasy wody, przed zabiegiem jak i również po! Jeśli nie ma możliwości nawadniania drzew wtedy termin bezpieczny do zabiegu będzie jesienią. Zazwyczaj sadownicy tną w odległościach około 40 cm od pnia. Jeśli sadownik wykonał kilkukrotnie cięcie korzeni metodą 40 cm od pnia, po upływie kilku lat stosuje cięcie przekątne. Dlaczego? Tak jak wspomniałam w video-relacji, skuteczność zbiegu słabnie z ilością wykonywanego w sadzie. Sadownicy tnąc przekątnie zazwyczaj stosują odległość około 60 cm od pnia z 60 stopniowym nachyleniem.