Termin zbioru może być różny dla dwóch innych miejscowości. Obserwujemy corocznie taką sytuację na terenie Sandomierza i Białej Rawskiej lub Grójca i Wilgi. Teren Sandomierski oraz Wilga często wcześniej zbiera owoce, niż jeżeli Biała Rawska, czy Grójec w porównaniu z tymi dwoma miejscowościami. Dlatego tak ważne jest dokładne sprawdzenie za pomocą pomiarów – dojrzałość jabłek.
Ważne jest aby pamiętać, iż owoce do krótkiego przechowywania które będziemy traktować 1-MCP powinny być bardziej dojrzałe do zbioru. Niżej zamieszczam pomiary do zbioru owoców przy traktowaniu 1-MCP przy krótkim przechowywaniu:
Pomiary do zbioru Szampiona to jędrność 6,5 – 7,5; skrobia 5,5-7; indeks streifa 0,12-0,10
Pomiar Red Jonaprince to jędrność 7,0-8,0; ekstrakt minimum 11; skrobia 7-9
Jonagold Decosta to jędrność 7,0 -8,0, skrobia 7-9
Ligol to jędrność 7,0-8,0, skrobia 7-8
Mutsu jędrność 7,0-8,0 natomiast skrobia na poziomie 5-7
Golden Delicious jędrność na poziomie 7,0-9,0 skrobia 5-7
Szampion w przypadku traktowania 1-MCP 6,5-7,5 skrobia 5,5-7
Gloster 7,5 -9,0 jędrność, ekstrakt na poziomie minimum 11,5 a skrobia 3-7
Idared optymalna jędrność 6,5-8,0, ekstrakt minimum 11 a skrobia 5-7
Jeśli jednak z jakich kolwiek przyczyn nie zamierzacie stosować 1-MPC (np. nie będziecie przechowywać jabłek ponieważ nie posiadacie do tego odpowiednich budynków) wtedy optymalny pomiar zbioru powinien wynosić:
Pomiary do zbioru Szampiona to jędrność 6,8 – 7,5; skrobia 4-5; indeks streifa 0,12-0,10
Pomiar Red Jonaprince to jędrność 7,0-8,0; ekstrakt minimum 13; skrobia 6-8
Jonagold Decosta to jędrność 7,0 -8,0, skrobia 6-8, ekstrakt 11,5-12,5
Ligol to jędrność 7,5-8,0, skrobia 7-8
Mutsu jędrność 8,0-9,0 natomiast skrobia na poziomie 4-6
Golden Delicious jędrność na poziomie 7,5-8,5 skrobia 5-7, ekstrakt 11,5-12,5
Szampion w przypadku traktowania 1-MCP 6,5-7,5 skrobia 5,5-7
Gloster 8,5 -9,5 jędrność, ekstrakt na poziomie od 10,5 do 11,5 a skrobia 2-4
Idared optymalna jędrność 7,0-8,5, ekstrakt 10,5 -11,5 a skrobia 4-6
Jak liczyć Indeks Streifa?
IS= zawartość ekstraktu x wartość próby skrobiowej / jędrność miąższu.