w

Czy główną przeszkodą dla polskiego jabłka w eksporcie jest brak jakości?

Główną przeszkodą dla polskiego jabłka na drodze do udanej sprzedaży na rynku zewnętrznym jest nieodpowiednia jakość. Zostało to ogłoszone podczas VII Kongresu eksporterów przemysłu rolno-spożywczego: Marek Marzec, właściciel Ewa-Bis.

„Dzisiaj polscy producenci mają wiele jabłek i jeszcze więcej problemów, przede wszystkim z jakością. Praca na rynku zagranicznym oznacza nienaganną jakość produktów, zwłaszcza jeśli chodzi o odległe rynki. Na przykład dostawa jabłek do Indii trwa 5 tygodni plus 2-3 tygodnie na jego wdrożenie, jednocześnie konsument końcowy powinien otrzymać produkt najbardziej świeży i wysokiej jakości, niestety dziś w Polsce jest bardzo niewiele firm, które mogłyby tworzyć eksportowe partie produktów zgodnie z surowymi wymogami. rynki zagraniczne ”- mówi Marek Marzec

Zdaniem eksperta, w obecnej sytuacji praktycznie niemożliwe jest wyeksportowanie jabłka do dużych przedsiębiorstw lub małych przedsiębiorstw, które łączą swoje wysiłki, ponieważ indywidualne osiągnięcie pozytywnych wyników na rynku zewnętrznym jest prawie niemożliwe, zwłaszcza w przypadku małych gospodarstw.

„Dzisiaj, moim zdaniem, tylko duże gospodarstwa o powierzchni 30 ha lub więcej ogrodów mogą z powodzeniem eksportować jabłko. W przypadku małych producentów indywidualne próby eksportu na rynki zagraniczne są katastrofalnym biznesem. Wzywam wszystkich do wspólnej pracy. „Aby wzajemnie widzieć konkurentów, musimy się zjednoczyć i szukać możliwości skutecznego rozwiązania naszego wspólnego problemu” – podsumował Marek Marzec.

Od 28 marca 2019 r. Na największym rynku hurtowym w Warszawie, Bronisze, przedział cenowy najpopularniejszych odmian jabłek został ustalony na 0,14-0,39 EUR / kg. W porównaniu z końcem marca 2018 roku polskie jabłko stało się prawie 2,5 razy tańsze.

źródło: east-fruit

UDOSTĘPNIJ

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

IPSAD: pożyteczny owad Złotooki jest już aktywny.

Eksport ukraińskiego koncentratu jabłkowego do USA zwiększył się 10-krotnie