w

1 lipca obchodzimy Dzień Owoców i Dzień Polskiej Borówki.

Polska ma superowoce!

1 lipca obchodzimy Dzień Owoców i Dzień Polskiej Borówki. Z tej okazji plantatorzy zorganizowali degustacje owoców i ich przetworów. Królowały pierwsze tegoroczne borówki, czarne i czerwone porzeczki, konfitury i soki z jagody kamczackiej, aronii i mini-kiwi. Lody truskawkowe i malinowe. Symbolem święta stała się, rekomendowana w codziennej diecie, filiżanka polskich superowoców.

Lipiec to czas największego bogactwa owoców i dobra data by kreować nawyk ich codziennej konsumpcji. To jedyny czas w roku, kiedy dostępne są wszystkie popularne gatunki jagodowe – obok borówek, truskawki, maliny, porzeczki czy jagoda kamczacka, w której produkcji też jesteśmy już światowym liderem. Gratuluję promocji produkcji tych fantastycznych owoców i przetwórstwa

mówi Andrzej Gorczyński, Dyrektor Mazowieckiego Oddziału Regionalnego ARiMR.

Polskie owoce to nasz skarb narodowy. Nasz klimat pozwala na uprawę fantastycznych owoców, które ze względu na barwę, są najzdrowsze na świecie. Im bardziej czerwone tym lepiej chronią nas przed niekorzystnym wpływem środowiska. Korzystajmy, jedzmy. Latem łatwo wprowadzić je do diety. Powinniśmy spożywać je codziennie

mówi dr hab. Dorota Konopacka, prof. IO – Dyrektor Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach.

Superowoce mają moc

Superowoce cechuje skondensowana zawartość składników odżywczych, błonnika, kwasów organicznych, witamin, substancji mineralnych i wysoka zawartość antyoksydantów, które zwalczają wolne rodniki. Chronią one nasz organizm przed starzeniem, zaburzeniami układu krążenia, chorobą wieńcową, nadciśnieniem, cukrzycą i otyłością. Superowocami są borówki, maliny, truskawki, czarna porzeczka, aronia, mini-kiwi, jagoda kamczacka. Pojęcia superfruits czy superowoców są bardzo atrakcyjne. Warto tak postrzegać krajową produkcję.

Dzień Polskiej Borówki

1 lipca to także święto coraz bardziej polskiej borówki. Sposób rozpoczęcia sezonu to już tradycja. Co roku plantatorzy wybierają najmłodszego w swoim gronie. W tym roku pierwszej degustacji dokonał 15-miesięczny Krzyś, syn plantatorów z Janolina w gminie Rawa Mazowiecka.

Superowoce zawierają mnóstwo antyoksydantów i powinniśmy jeść codziennie szklankę takich owoców dla własnego zdrowia. Również przetworzone mogą pozostać bogatym źródłem przeciwutleniaczy, o ile zostaną one utrwalone we właściwy sposób, o czym świadczy zachowana charakterystyczna czerwona, fioletowa lub ciemno-rubinowa barwa

mówi Małgorzata Jaszyk z Nutracevit, producent soku BIOHASKAP® Vitality, za który Polacy otrzymali nagrodę Best New Product Award BIOFACH 2019 w Norymberdze, na największych na świecie targach produktów ekologicznych.

UDOSTĘPNIJ

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

WAPŃ: Co wybrać mrówczan, chlorek czy saletrę?

Przymrozki a ubezpieczenie – Ministerstwo odpowiada!