Polska ma superowoce!
01 lipca 2019
1 lipca obchodzimy Dzień Owoców i Dzień Polskiej Borówki. Z tej okazji plantatorzy zorganizowali degustacje owoców i ich przetworów. Królowały pierwsze tegoroczne borówki, czarne i czerwone porzeczki, konfitury i soki z jagody kamczackiej, aronii i mini-kiwi. Lody truskawkowe i malinowe. Symbolem święta stała się, rekomendowana w codziennej diecie, filiżanka polskich superowoców.
Lipiec to czas największego bogactwa owoców i dobra data by kreować nawyk ich codziennej konsumpcji. To jedyny czas w roku, kiedy dostępne są wszystkie popularne gatunki jagodowe – obok borówek, truskawki, maliny, porzeczki czy jagoda kamczacka, w której produkcji też jesteśmy już światowym liderem. Gratuluję promocji produkcji tych fantastycznych owoców i przetwórstwa
mówi Andrzej Gorczyński, Dyrektor Mazowieckiego Oddziału Regionalnego ARiMR.
Polskie owoce to nasz skarb narodowy. Nasz klimat pozwala na uprawę fantastycznych owoców, które ze względu na barwę, są najzdrowsze na świecie. Im bardziej czerwone tym lepiej chronią nas przed niekorzystnym wpływem środowiska. Korzystajmy, jedzmy. Latem łatwo wprowadzić je do diety. Powinniśmy spożywać je codziennie
mówi dr hab. Dorota Konopacka, prof. IO – Dyrektor Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach.
Superowoce mają moc
Dzień Polskiej Borówki
Superowoce zawierają mnóstwo antyoksydantów i powinniśmy jeść codziennie szklankę takich owoców dla własnego zdrowia. Również przetworzone mogą pozostać bogatym źródłem przeciwutleniaczy, o ile zostaną one utrwalone we właściwy sposób, o czym świadczy zachowana charakterystyczna czerwona, fioletowa lub ciemno-rubinowa barwa
mówi Małgorzata Jaszyk z Nutracevit, producent soku BIOHASKAP® Vitality, za który Polacy otrzymali nagrodę Best New Product Award BIOFACH 2019 w Norymberdze, na największych na świecie targach produktów ekologicznych.