Produkcja owoców z krzewów owocowych w sadach i plantacji jagodowych oceniona została na poziomie nieco wyższym od przewidywanego w poprzednim szacunku, jednak nadal ocenia się, że produkcja ta nie przekroczyła 0,5 mln ton. Szacuje się, że jest o ok. 17% niższa od bardzo dobrej uzyskanej w roku poprzednim.
Plonowanie większości gatunków zostało ograniczone poprzez uszkodzenia przymrozkowe i długotrwały brak dostatecznej ilości wilgoci w glebie. Największy spadek produkcji w porównaniu z poprzednim sezonem oszacowano dla malin (o blisko 35%). Odmiany letnie w dużej części przemarzły podczas zimy, przy czym na niektórych plantacjach zanotowano także zamieranie pędów. Niedobory wilgoci w glebie wpłynęły również na obniżenie plonów. Straty w plonowaniu odmian jesiennych zostały spowodowane przede wszystkim przez wiosenne przymrozki, jednak odmiany te także odczuły skutki suszy. Niewielka poprawa warunków wilgotnościowych we wrześniu i październiku pozwoliła podnieść nieznacznie oszacowaną wcześniej produkcję malin. Zbiory owoców tego gatunku oceniono na ponad 75 tys. t.
Produkcję porzeczek ogółem (czarnych i kolorowych łącznie) oszacowano na blisko 127 tys. t, tj. na poziomie o ok. 23% niższym od produkcji roku poprzedniego (zbiory porzeczek czarnych zostały ocenione na blisko 93 tys. t, tj. o ok. 27% mniej od ubiegłorocznych). Produkcję agrestu oceniono, podobnie jak w poprzednich szacunkach, na ok. 9,6 tys. t, tj. o niespełna 17% mniej od produkcji roku poprzedniego.
Zbiory truskawek (łącznie z produkcją w ogrodach przydomowych) zostały oszacowane na ponad 175 tys. t, tj. o ok. 10% mniej od produkcji ubiegłorocznej. Część plantacji, zwłaszcza odmian wczesnych, została uszkodzona przez wiosenne przymrozki. Brak dostatecznej ilości wilgoci w glebie oraz bardzo wysokie temperatury w czerwcu wpłynęły niekorzystnie na plonowanie owoców tego gatunku. Letni zbiór truskawek był nieco skrócony, szczególnie na plantacjach bez nawadniania, natomiast warunki dla odmian powtarzających były zdecydowanie lepsze.
Zbiory pozostałych owoców z krzewów owocowych i plantacji jagodowych w sadach zostały oszacowane na ponad 87 tys. t, tj. jedynie o ok. 3% mniej w porównaniu z dobrym owocowaniem z roku 2018. Większość gatunków owoców z tej grupy plonowało jednak zdecydowanie słabiej niż w poprzednim roku, natomiast obserwuje się wzrost powierzchni nowych nasadzeń. W wyniku wchodzenia w okres pełnego owocowania dużych areałów nasadzeń borówki wysokiej, w bieżącym sezonie zanotowano ok. 30% wzrost zbiorów tego gatunku owoców, chociaż plonowanie nie było zadawalające. Powierzchnia uprawy borówki nadal zwiększa się. Wśród pozostałych krzewów owocowych znaczenia nabiera jagoda kamczacka. Obserwuje się także nasadzenia innych nowych gatunków, takich jak np. dereń jadalny, pigwowiec, świdośliwa, aktinidia czy kolcowój chiński (jagody goji).
Źródło: GUS
czytaj również: