Prace przy likwidacji upraw rozpoczną się przed 31 maja. Właściciele winnic przeżywają obecnie trudny czas z powodu spadku cen trunku, zmniejszenia się wielkości eksportu i nadprodukcji wina, szacowanej na milion hektolitrów – podaje portal France Info.
Spożycie wina spada, a młodsze generacje chętniej wybierają piwo i inne napoje alkoholowe. W ciągu ostatniej dekady spożycie czerwonego wina wśród młodego pokolenia Francuzów zmniejszyło się o blisko 1/3. Na rynku międzynarodowym francuskie wina mają coraz liczniejszą i silniejszą konkurencję, a koszty produkcji wzrosły. Dlatego powstał program ograniczania powierzchni winnic – za każdy wykarczowany hektar producenci wina mają otrzymać około 6 tys. euro odszkodowania.
Państwo zaplanowało również program renaturyzacji, który polega na przekształceniu działek w lasy lub ugory na co najmniej 20 lat. Władze wspierają też dywersyfikację upraw.