w

Za co kochamy POLSKIE TRUSKAWKI?

Truskawki to ulubiony owoc Polaków, najbardziej wyczekiwany owoc sezonowy i najbardziej zyskujący na popularności. Potwierdzają to wyniki „Narodowych badań konsumpcji warzyw i owoców” realizowanych przez Kantar. Ich jedzenie to wielka przyjemność i zastrzyk zdrowia dla całego organizmu. Mają więcej witaminy C niż owoce cytrusowe. Wspomagają naszą odporność. Otwierają sezon na polskie superowoce.

polska smakuje_pasek (1).jpg
Na żaden inny sezonowy produkt Polacy nie czekają tak bardzo jak na truskawki. Na pierwszym miejscu wymieniło je dwie trzecie badanych (65%). W roku 2019 aż 66% Polaków, w sezonie, jadło truskawki kilka razy w tygodniu. 83% jada kilka razy w sezonie, 94% w sezonie jada co najmniej raz w miesiącu. W całym 2019 roku jadło truskawki aż 98% Polaków. Truskawka to socjologiczny fenomen. Pierwszy z całej sztafety polskich superowoców, jagodowych, których sezon właśnie się zaczyna i potrwa do października.

– Truskawki to nasz ulubiony owoc. W 2019 roku najchętniej jadło je 32% badanych. Dodatkowo 24% odpowiedziało, że chętnie jadło wszystkie owoce, więc jeśli zsumujemy ten wynik, to okaże się, że 56% Polaków chętnie jadło truskawki. Gdy sezon się zacznie prawie wszyscy sięgamy po truskawki

– mówi Urszula Krassowska, dyrektor zarządzająca Public Division, Kantar.

Aż 13% Polaków deklaruje, że w 2019 roku jadło truskawki częściej niż w latach poprzednich. To kolejna kategoria, w której truskawki zajmują pierwsze miejsce. To liczby, które łamią stereotypy. Można powiedzieć, że truskawka rządzi – dodaje Krassowska.

Są jak „świeże bułeczki”

– Polskie truskawki to są owoce świeże, zrywane rano jeszcze tego samego dnia wyjeżdżają do sklepów. Są nieporównywalne z owocami importowanymi, które – zdajemy sobie sprawę – przebywają długą drogę i tak naprawdę to jemy owoce, które były zrywane tydzień wcześniej. A te nasze są jak „świeże bułeczki” i tak też się już sprzedają. Cenowo są tańsze niż w ubiegłym roku – mówi Aldona Radola, plantatorka truskawek.

Truskawki to superowoce

Oprócz wspaniałego wyglądu, smaku i aromatu, truskawki to cenne źródło składników odżywczych, które mają duży wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Dzięki dużej zawartości antyoksydantów odznaczają się jedną z najwyższych aktywności przeciwutleniających wśród owoców. Wspomagają naszą odporność, zmniejszają podatność na zakażenia bakteryjne i wirusowe. Są źródłem błonnika, który wspiera perystaltykę jelit. Ich regularne spożycie pomaga utrzymać prawidłową masę ciała, zapobiega powstawaniu miażdżycy. Truskawki pomagają obniżyć poziom „złego” cholesterolu LDL i triglicerydów we krwi. Truskawki obniżają ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, chronią przed występowaniem nowotworów.
– Korzyści wynikające ze spożywania truskawek są nieocenione. Truskawki zawierają znacznie więcej witaminy C niż owoce cytrusowe. Jedna szklanka pokrojonych truskawek, ok. 100 g, zawiera 60 mg witaminy C. To jest dzienne zapotrzebowanie dla osoby dorosłych. Walorem powszechnie docenianym jest ich smak – mówi Andrzej Walczak z Kalisza, producent pierwszych w sezonie truskawek szklarniowych.
Pierwsze na rynku pojawiły się truskawki szklarniowe. Z danych monitoringu Kantar wynika, że w kwietniu 2020 jadło truskawki już 37% Polaków (dla porównania w lutym 20%). Pod koniec kwietnia kwitnie już większość odmian truskawek w tunelach. Pojawiająca się na przełomie maja i czerwca truskawka polowa to kwintesencja truskawkowego sezonu.

Truskawka wywołuje uśmiech

– Obecnie dostęp do nich mamy przez cały rok, jednak czy może coś równać się ze smakiem polskiej świeżej truskawki? Moim zdaniem nie, dlatego każdy z nas z utęsknieniem czeka na krajowy sezon. Dzięki wprowadzaniu przez polskich plantatorów nowoczesnych technologii uprawy, z każdym rokiem ich sezon w Polsce zaczyna się coraz wcześniej. Krajowe owoce wyprodukowane w szklarniach i pod osłonami można spotkać już w kwietniu. Główny sezon powinien rozpocząć się w połowie maja, i już wtedy każdego dnia będziemy mogli delektować się ich niesamowitym smakiem i aromatem – poleca Krzysztof Sak z firmy Agronom Berries. Polecam rozpoczynać dzień od filiżanki truskawek – dodaje Sak.
– Konsumpcja truskawek i owoców jagodowych rośnie w Polsce i na całym świecie. Sprzyjają jej trendy i preferencje konsumentów. Doceniana jest ich apetyczność, smak i łatwość przygotowania. Pod tym względem Polsce można zazdrościć. Mamy niespotykanie bogactwo, są truskawki, maliny, jagoda kamczacka i agrest, zaraz potem lato i borówki, porzeczki, aronia, jeżyny. Jesienią mini-kiwi, drugi rzut polskich malin i powtarzających owocowanie truskawek – mówi Dominika Kozarzewska z Grupy Producentów Owoców „Polskie Jagody”. – Dziś, to jest czas na polskie truskawki. Generalnie, to jest czas na polskie superowoce! – puentuje Kozarzewska.

Źródło danych: „Narodowe badania konsumpcji warzyw i owoców”, grudzień 2019 – kwiecień 2020, Kantar

Opracowanie sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw w ramach realizacji przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw kampanii „Czas na polskie superowoce!”.

„Narodowe badania konsumpcji warzyw i owoców” realizowane dla Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw, przez Kantar we współpracy z agencją INSPIRE smarter branding.

UDOSTĘPNIJ

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Grupy producentów oraz dystrybutorzy owoców i warzyw apelują o pomoc!

Maszyna do przerzedzania zawiązków – VIDEO