Ponad 862 mln euro. Według raportu przygotowanego przez Cso Italy dla Sojuszu Spółdzielni Rolno-Spożywczych, taka jest wielkość szkód w włoskim sektorze owoców wiosennych i letnich. Pierwsze badanie, które zawiera szczegółowy przegląd strat spowodowanych późnymi przymrozkami w marcu i kwietniu 2021 r. Dla czterech gatunków owoców: moreli, brzoskwiń / nektarynek, śliwek, czereśni i wiśni.
W szczególności straty są podzielone w następujący sposób wzdłuż łańcucha dostaw: 454 mln EUR na produkcję polową (około 53%), 150 mln EUR na fazę przetwarzania (17%) i 258 mln EUR na powiązane działania (30%).).
W notatce Związek Spółdzielni Rolno-Spożywczych pisze:
Nigdy wcześniej wydarzenia klimatyczne nie miały tak niszczycielskiego wpływu na wszystkie uprawy i jednocześnie na wszystkich głównych krajowych obszarach produkcyjnych, powodując tak znaczące straty na poziomie krajowym. Szkody, które są jeszcze bardziej dotkliwe na obszarach dotkniętych mrozem w zeszłym roku i które drugi rok z rzędu borykają się z nowymi stratami gospodarczymi.
Morela, straciła 120 tysięcy ton!
Rok 2021 dla moreli to nowy rekord wszech czasów z ostatnich 20 lat. Na poziomie krajowym straty produktu w porównaniu z potencjałem 270 000 obecnym przed mrozem oszacowano na około 120 000 ton, co odpowiada ponad 40% potencjału.
Brzoskwinia, najbardziej dotknięty gatunek w historii
Przed przymrozkami sytuacja produkcyjna wydawała się dobra, do tego stopnia, że szacowana potencjalna produkcja wyniosła nieco poniżej 1,2 mln ton, pomimo zmniejszenia powierzchni wspólnych dla większości obszarów. Niestety wiosenne przymrozki spowodował spadek potencjału początkowego od -60% w Emilii-Romanii do -70% w Piemoncie, prawie do zera produkcji w Wenecji Euganejskiej, Kampanii (-30%), Basilicacie (-20%) i Apulii (-50%).Kwantyfikację szkód ekonomicznych w produkcji szacuje się na 210 mln euro, a na etapie przetwarzania i kondycjonowania na 89 mln euro. Z drugiej strony, 134 mln euro zostanie utracone z tytułu powiązanych działań. Ogółem straty sięgają zatem prawie 433 mln euro.
Śliwa, odszkodowanie za prawie 138 milionów euro
Wszystkie główne obszary produkcji poniosły bardzo poważne straty. W szczególności w północnych Włoszech waha się od -70% w regionie Emilia-Romania do -80% w Piemoncie, przy prawie zerowej produkcji w Wenecji Euganejskiej. W Lacjum szacuje się straty na około 70%, podczas gdy przechodząc na południe, niedobory produktów w głównych regionach wahają się od -10% w Basilicata do -30% w Kampanii. Na poziomie krajowym zakłada się, że straty produktów w stosunku do potencjału występującego przed mrozem wyniosą ponad 125 tys. Ton, co stanowi -55% potencjału krajowego.
Szacuje się, że w przypadku czereśni sektor traci jedną trzecią swojego potencjału produkcyjnego
We Włoszech straty z tytułu mrozu wyniosły około 41 tys. Ton, co stanowi ponad jedną trzecią potencjału występującego przed przymrozkami, który osiągnął dobry poziom produkcji równy oczekiwanym 120 tys. Ton. W przypadku wiśni szkody w produkcji szacuje się na 102 mln euro, 12 mln w przypadku pożniwnych i 26 mln w przypadku utraty powiązanych gałęzi przemysłu.
Analizy Cso Italy na rzecz Sojuszu Spółdzielni Rolno-Spożywczych będą również obejmować szacunki szkód na gruszkach, jabłkach i kiwi w nadchodzących miesiącach.
źródło: italiafruit.net
foto: italiafruit.net