Podaż jabłek ekologicznych w stanie Waszyngton wzrosła w dość szybkim tempie w ostatnich latach. „Tutaj w Starr Ranch nasz krajowy program ekologicznych jabłek stanowi 14 procent ogólnej objętości”, mówi Dan Davis z Starr Ranch Growers. „To dość znaczna liczba, a ponadto importujemy organiczne jabłka z Nowej Zelandii, Argentyny i Chile w celu zwiększenia dostaw krajowych. Pomaga nam w utrzymaniu dostępności przez cały rok. ”Gdy Starr Ranch rozwija krajowy program produkcji jabłek ekologicznych, okno na import staje się coraz mniejsze.
„Dostawy jabłek ekologicznych znacznie wzrosły w tym roku ze wzrostem o ponad 25 procent w porównaniu z poprzednimi latami”, powiedział Davis.
Wiele sadów przechodzi z dostaw konwencjonalnych na ekologiczne, a ze względu na szybki rozwój podaż jabłek ekologicznych przewyższyła popyt. „Zmusiło nas to do ponownego wynalezienia planu gry w locie.” Jednak pozytywnie, stan Waszyngton nie spodziewa się organicznej ekspansji w ciągu najbliższych dwóch do trzech lat, dzięki czemu rynek będzie miał szansę dogonić. „Wierzę, że ta„ sytuacja przewyższa popyt ”potrwa tylko kilka cykli wzrostu, a następnie wrócimy do bardziej zrównoważonego równania podaży i popytu”.
Obecny rynek zapewnia sprzedawcom detalicznym możliwość rozszerzenia programów ekologicznych jabłek i oferowania produktu w rozsądnej cenie dla konsumentów. Starr Ranch oferuje wszystkie podstawowe odmiany organiczne, w tym Gala, Fuji, Granny Smith, Pink Lady i Honeycrisp. Ponadto odmiana Crimson Delight jest sprzedawana wyłącznie ekologiczna.
źródło: www.starranch.com oraz https://www.freshplaza.com