Produkcja owoców z krzewów owocowych w sadach i plantacji jagodowych wyniosła ponad 0,5 mln ton. Szacuje się, że jest o ok. 10% wyższa od uzyskanej w roku poprzednim.
Głównym problemem w uprawach ogrodniczych w bieżącym roku, podobnie jak rok wcześniej, był początkowy brak wody. Jedynie na samym początku okresu wegetacyjnego uwilgotnienie gleby po zimie zabezpieczało potrzeby wodne roślin. W trakcie kwitnienia wystąpiły lokalne przymrozki, które spowodowały wystąpienie strat na krzewach owocowych.
Największy wzrost produkcji w porównaniu z poprzednim sezonem oszacowano dla malin (o 53%). Zbiory owoców tego gatunku oceniono na 116 tys. t. Wysoka podaż „wiosennych” malin deserowych wskazuje, że nie zaszkodziły im wiosenne susze i przymrozki. Majowe i czerwcowe opady spowodowały zaś dobrą kondycję malin ze zbioru jesiennego o przedłużonym okresie owocowania, które obecnie stanowić mogą nawet 60% produkcji.
Produkcję porzeczek ogółem (czarnych i kolorowych łącznie) oszacowano na blisko 135 tys. t, tj. na poziomie o ok. 7% wyższym od produkcji roku poprzedniego (zbiory porzeczek czarnych zostały ocenione na blisko 95 tys. t, tj. o ok. 2,2% więcej od ubiegłorocznych). Produkcję agrestu oceniono na ok. 10,5 tys. t, tj. o 9,0% więcej od produkcji roku poprzedniego.
Zbiory truskawek (łącznie z produkcją w ogrodach przydomowych) zostały oszacowane na 170 tys. t, tj. o ok. 4% mniej od produkcji ubiegłorocznej. Na owocowanie wczesnych odmian truskawek deserowych znaczący wpływ miały przymrozki wiosenne i susza glebowa w okresie kwietnia-maja.
Zbiory pozostałych owoców z krzewów owocowych i plantacji jagodowych w sadach zostały oszacowane na ponad 94 tys. t, tj. o ok. 7% więcej w porównaniu z owocowaniem z roku 2019.
Źródło: GUS