W Polsce zapasy jabłek są na rekordowym poziomie 940 tys. ton!

Zapasy jabłek w UE pozostają kolosalne na wiosnę. W szczególności na początku marca w magazynach europejskich firm przechowywano rekordową ilość tych owoców przez co najmniej 12 lat. Informują o tym analitycy Ukraińskiego Stowarzyszenia Owoców i Warzyw (UPOA) w odniesieniu do raportów Światowego Stowarzyszenia Gruszek i Producentów Jabłek (WAPA).

Według obliczeń WAPA, od 1 marca całkowite rezerwy jabłek w UE osiągnęły poziom 3,099 mln ton, co stanowi 1,7 razy więcej niż w tym samym dniu w 2018 roku. Dla porównania wczesną wiosną ubiegłego roku w europejskich rolnikach przechowywano 1,781 mln ton jabłek.

Największe rezerwy znajdowały się w magazynach w Polsce. Na początku marca wyniosły 940 tys. Ton i były dwukrotnie wyższe niż w ubiegłym roku. Drugie miejsce  Włochy  913 tysięcy ton, czyli 1,8 razy więcej niż 1 marca 2018 roku. Zamyka TOP-3 Francja. Według szacunków WAPA, od 1 marca tego roku rezerwy jabłek w tym kraju wyniosły 406 tys. Ton, co zresztą jest tylko 15% więcej niż rok temu.

Jeśli chodzi o odmiany, największą część rezerw w UE na początku wiosny stanowiły jabłka Golden Delicious, które stanowiły 27% dostępnych ilości. Tak więc zapasy jabłek tej odmiany wyniosły 829 tys. Ton i przekroczyły dane za 1 marca 2018 r. O 42%.

Dalej na tej liście znajdują się odmiany „Idared” (Idared) i „Gala” (Gala), których pojemność magazynowa według wskazanej daty została oszacowana na poziomie 257 tysięcy ton i 214 tysięcy ton, co stanowi 2 i 2,4 razy więcej niż w ubiegłym roku. .

źródło: east-fruit

UDOSTĘPNIJ
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.