W marcu 2024 roku w europejskich chłodniach znajdowało się 2 570 837 ton jabłek. To o 56 723 ton mniej niż w analogicznym okresie roku poprzedniego. Tegoroczne zapasy marcowe są najniższe od czterech lat.
Najwięcej jabłek (840 853 ton) jest przechowywanych we Włoszech. Polska z 706 000 tonami zajmuje drugie miejsce, a Francja z 426 144 tonami – trzecie.
W Polsce zapasy jabłek na dzień 1 marca 2024 roku wynoszą 706 000 ton. To o 59 000 ton mniej niż w ubiegłym roku i o 206 000 ton mniej niż w lutym 2024 roku. Tak małe zapasy w marcu odnotowano ostatnio w 2020 roku (472 000 ton).
Wśród odmian jabłek zdecydowanie dominuje Golden Delicious. W Europie jest go 814 996 ton (o 183 097 ton więcej niż rok temu), a w Polsce 190 000 ton.
Na kolejnych miejscach w Polsce plasują się Red Jonaprince (125 000 ton) i Idared (110 000 ton).
Obecnie problematyczna jest sprzedaż odmiany Golden Delicious. W ciągu miesiąca w Europie sprzedano jedynie 107 099 ton tej odmiany, a w Polsce sprzedaż była jeszcze gorsza (spadek o 25 000 ton).
Źródło: Raport WAPA