Cała prawda o tegorocznych plonach wyszła na jaw dopiero po zbiorach. W ocenie sadowników jabłek z upraw ekologicznych jest nawet o jedną trzecią mniej, niż zwykle. I małe szanse, że zrekompensują to wyższe ceny.
Zdaniem sadowników w tym sezonie nie powinno być kłopotów ze zbytem. Dużą niewiadomą na rynku owoców z certyfikatem produkcji ekologicznej są jednak ceny. Na razie przetwórnie sondują rynek i oferują bardzo umiarkowane stawki. Wysokie stawki koncentratu z jabłekowego i pomarańczowego pozwalają mieć nadzieję, na wzrost cen skupu owoców na soki czy musy – podaje Agrobiznes 8 listopada 2023 roku.
Na rynku deserowym natomiast na razie nie ma większych zmian w porównaniu do ubiegłych lat. Choć sadownicy są bardzo aktywni. Sprzedają owoce do sklepów, dostarczają do tak zwanych kooperatyw konsumenckich, czy na lokalne rynki.
źródło: Agrobiznes TVP