W tym tygodniu pierwsze ekologiczne gruszki z Argentyny pojawią się w USA. „Mamy na wodzie kilka kontenerów z Bartletts, z których połowa trafia do Filadelfii, a druga połowa do Long Beach w Kalifornii” – mówi Paul McCaffrey z Viva Tierra Organic. Kraj czeka na gruszki doskonałej jakości w rozmiarach od 70 do 90. Z magazynów w Philly i Long Beach gruszki będą dystrybuowane w całym kraju.
„Argentyna świetnie sobie radzi z uprawą gruszek ekologicznych, w wyniku czego wszystkie nasze gruszki importowe są stamtąd” – powiedział McCaffrey. W tym roku wolumen do USA jest nieco niższy ze względu na silniejszy rynek europejski. „Biznes w Europie jest lepszy, w wyniku czego rośnie wolumen” – dodał.
Sezon gruszek w Argentynie trwa od końca lutego do połowy sierpnia. Oprócz bardziej tradycyjnych odmian gruszek, Viva Tierra wprowadza również kilka swoich odmian z kraju Ameryki Południowej. Abate Fetel to długa, wąska gruszka dostępna od marca do lipca. Alexander Lucas ma takie samo okno dostępności, ale jest to krótka i krępa zielona, podczas gdy Durondeau jest małą odmianą złota, która jest dostępna tylko w marcu i kwietniu.
Viva Tierra specjalizuje się w ekologii od ponad 30 lat. W ubiegłym roku firma dokonała zmiany marki i zaktualizowała opakowanie. „Ideą naszego nowego opakowania Organic to the Core jest podążanie za różnymi porami roku, dzięki czemu opakowanie zawiera więcej informacji na temat regionu zaopatrzenia” – powiedział McCaffrey. Viva Tierra pozyskuje gruszki z Waszyngtonu jesienią i zimą. Sezon południowoamerykański trwa około pięciu miesięcy, aż do sezonu kalifornijskiego w lipcu. Te trzy regiony zaopatrzenia umożliwiają całoroczne dostawy ekologicznych gruszek.
źródło: www.freshplaza.com oraz www.vivatierra.com