UE jest jednym z wiodących producentów i konsumentów jabłek na świecie. Polska (25 procent całkowitej produkcji UE w 2019/20), Włochy (21 procent), Francja (15 procent), Niemcy (9 procent) i Hiszpania (6 procent) to pięć największych państw członkowskich produkujących i razem stanowią 75 procent całkowitej komercyjnej produkcji jabłek w UE.
Przewiduje się, że produkcja jabłek w 2019/20 spadnie o 19 % w porównaniu do rekordowych zbiorów w poprzednim roku i 3 % w porównaniu do średniej z poprzednich dziesięciu lat.
Spadek wynika z kombinacji późnych wiosennych przymrozków (Republika Czeska, północno-północno-wschodnie Niemcy, Polska, Węgry), słabego zapylenia (Węgry, Rumunia), suszy / upałów (Austria, Polska, Wielka Brytania) oraz uszkodzeń gradowych (Węgry, Grecja). Francja, Hiszpania, Portugalia, Holandia i Bułgaria zgłaszają wyższą produkcję niż w 2018/19, ale łączny wzrost nie jest wystarczająco duży, aby zrównoważyć redukcję w innym miejscu. Hiszpania i Portugalia skorzystały z większej ilości deszczu i niższych temperatur niż zwykle, podczas gdy susza w Holandii była mniej dotkliwa w 2019 r. niż w 2018 r.
Obszar jabłek w UE powoli spada, głównie z powodu zmniejszenia areału w Polsce, Belgii i Holandii. W Polsce sadownicy karczują starsze sady po długim okresie niskich cen jabłek oraz po rosyjskim zakazie importu. W Holandii hodowcy albo odchodzą z firmy, albo rozpoczynają produkcję gruszek z powodu wyższej rentowności. Ponieważ jednak stare sady (szczególnie w Polsce) były zwykle mniej intensywne niż sady nowo posadzone gdzie indziej, zmniejszenie powierzchni nie powinno zmniejszyć zdolności produkcyjnych w UE.
W UE produkuje się około 25 odmian jabłek w ilościach przekraczających 10 000 milionów ton. Wśród nich dominują odmiany Golden Delicious, Gala i Jonagold (Jonagold, Jonagored, Red Jonaprince). Golden Delicious to odmiana o największej produkcji we Włoszech, Francji, Hiszpanii i Portugalii, Jonagold dominuje w Niemczech i Belgii; Idared jest odmianą numer jeden w Polsce i na Węgrzech. W przeciwieństwie do tego, Gala osiąga pozycję drugiego najczęściej produkowanego jabłka w UE dzięki temu, że rośnie w wielu państwach członkowskich, a dominuje w kilku. Nowe odmiany, na przykład Pink Lady, Kanzi, Rubens, Tentation i Kiku, zwiększyły swój udział w produkcji w ostatnich latach. Słowacja, Holandia i Wielka Brytania mają największy udział „nowych” odmian w swoim portfolio produkcyjnym, z 13, 12 i 10 procentami ich całkowitej produkcji.
Jabłka są najpopularniejszym owocem we wszystkich państwach członkowskich z wyjątkiem Hiszpanii, gdzie pomarańcze są numerem jeden. Jednak konsumpcja jabłek na mieszkańca w ostatnich latach zmniejsza się, ponieważ konsumenci zamiast tego jedzą więcej owoców miękkich (na przykład w Wielkiej Brytanii i Niemczech) lub całkowicie zmniejszają spożycie świeżych owoców (na przykład w Hiszpanii).
Oczekuje się, że w 2019/20 wykorzystanie przetwórcze jabłek spadnie o 42 % w porównaniu do 2018/19, co oznacza powrót do bardziej normalnych poziomów. Wynika to głównie ze spadku krajowej produkcji niekomercyjnej.
Zastosowania przetwórcze jabłek obejmują między innymi sok jabłkowy, skoncentrowany sok jabłkowy, jabłecznik, wino / brandy, sos jabłkowy, przetwory, konserw, chipsy jabłkowe i obrane jabłka do piekarni. Udział jabłek wykorzystywanych do przetwarzania różni się znacznie w zależności od państwa członkowskiego, od żadnego w Grecji i krajach skandynawskich do znacznie ponad 70 procent na Węgrzech. Udział w przetwarzaniu również zmienia się z roku na rok. Prognozuje się, że średni udział jabłek w przetwórstwie w UE wyniesie około 31 % całkowitej podaży w 2019/20 w porównaniu do 40 % w poprzednim roku. Główne zmaleje przetwórstwo jabłek (w kolejności malejącej) Polskę, Niemcy, Węgry, Włochy, Rumunię, Francję, Austrię, Hiszpanię, Wielką Brytanię i Czechy.
źródło: https://agfstorage.blob.core.windows.net/misc/FP_com/2019/11/04/EUApple2019.pdf