W 2020 roku, w kilku sadach gruszowych w Polsce, stwierdzono występowanie brązowej #plamistości gruszy, #choroby, która od wielu lat stanowi bardzo duży problem w cieplejszych rejonach uprawy gruszy w Europie. Tożsamość grzyba #Stemphylium vesicarium, wyizolowanego z porażonych gruszek, została potwierdzona w badaniach molekularnych.
Choroba jest bardzo groźna. Objawy to nekrotyczne plamy, głównie na liściach i owocach. Pod względem szkodliwości, epidemiologii i sposobu zwalczania jest bardzo podobna do parcha jabłoni.
#Ochrona przed nią polega na wykonaniu kilkunastu zabiegów fungicydowych w sezonie, zaczynając od fazy opadania płatków kwiatowych.
Czy #choroba wystąpi w tym roku? Zakładając, że źródło infekcji jest w sadzie, wszystko zależy od pogody. Optymalna temperatura do infekcji liści i owoców to 20-25oC i co najmniej sześciogodzinne zwilżenie tkanki.
źródło: facebook INHORT
W 2020 roku, w kilku sadach gruszowych w Polsce, stwierdzono występowanie brązowej #plamistości gruszy, #choroby, która…
Opublikowany przez Instytut Ogrodnictwa – PIB Środa, 14 kwietnia 2021