w ,

Stare odmiany jabłoni

foto: istockphoto

Stare odmiany jabłoni nadal są cenione, hodowane i bez trudu można je kupić. Słodkie, a jednocześnie lekko kwaskowate i chrupiące, pachnące latem i rumiane jabłka niejednemu z nas przypominają wakacje spędzane u dziadków, dom rodzinny – podaje portal gazetawroclawska.pl

W sadzie obok domu dziadków albo rodziców rosła pewnie jabłoń, której owoce nadawały się do jedzenia wyjątkowo wcześnie. Papierówka to smak lata. Owocuje na ogół już 2-3 lata po posadzeniu. Jest wytrzymała na mróz, a dojrzałe jabłka można jeść już w lipcu. Ma dość delikatną białożółtawą skórkę. W połowie sierpnia do chrupania jest gotowy Ananas Berżenicki, odmiana pochodząca z Wileńszczyzny.

Jesienią (wrzesień-październik) przyjdzie czas na zbiór koszteli, odmiany bardzo starej, którą podobno bardzo lubił król Jan III Sobieski i jego żona Marysieńka. Kosztela należy do odpornych na mróz i choroby. Jabłka ma słodkie, kruche i aromatyczne. Na podobny czas przypada zbiór Szarej i Złotej Renety – jabłek znakomitych do szarlotek.

Starych odmian jabłoni jest zdecydowanie więcej, oto wybrane z nich:

  • Antonówka,
  • Szara Reneta
  • Kosztela
  • McIntosh,
  • Reneta Landsberska, Cesarz Wilhelm,
  • Papierówka, czyli Oliwka Żółta,
  • Kronselka,
  • Ananas Berżenicki,
  • Złota Reneta,
  • Malinowa Oberlandzka.

źródło: gazetawroclawska.pl / czytaj więcej

UDOSTĘPNIJ

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

FRUSTO w sadzie – kolejna edycja wydarzenia za nami!

Komisja „gradowa” rozpoczęła swoje prace w terenie