Polska jest potęgą w produkcji sadowniczej, zwłaszcza jabłek. Słynie z tego rejon Grójca oraz Sandomierza. Pracownicy Wojewódzkiego Inspektoratu Ochrony Roślin i Nasiennictwa w Kielcach Oddział w Sandomierzu postanowili podzielić się relacją z zadań dotyczących nadzoru nad produkcją sadowniczą.
Znaczenie jabłek, wbrew obiegowej opinii, nie polega na bogactwie witaminy C, której zawartość jest mała, wynosi przeciętnie 7 mg w 100 g owocu tuż po zbiorze. Znaczenie dietetyczne jabłek polega przede wszystkim na dużej zawartości pektyn, czyli rozpuszczalnej frakcji błonnika pokarmowego. Pektyny obniżają poziom cholesterolu we krwi, działają oczyszczająco na organizm, wspomagają metabolizm węglowodanów, nie dopuszczając do nadmiernej zawartości glukozy we krwi. Mimo kwaskowatego smaku, wynikającego z obecności kwasów organicznych, mają zdolność odkwaszania organizmu, ponieważ zawierają dużo zasadotwórczych składników mineralnych.
Zawarty w nich potas korzystnie wpływa na gospodarkę wodną organizmu, żelazo zapobiega anemii, krzem i wapń obecne w skórce wzmacniają kości, zęby, włosy i paznokcie. Warto zatem spożywać jabłka, szczególnie teraz, w czasie ich maksymalnej obfitości i różnorodności odmianowej.
źródło: Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa