w

Skup truskawki z szypułką od 2,10 zł/kg. Czy cena odpowiada producentom?

Agrobiznes TVP 1 w dniu 3 czerwca poinformował, iż zakłady przetwórcze rozpoczynają nowy sezon. Na początek, jak co roku szpinak, agrest i rabarbar. Zaraz po nich truskawki.

Chłodny maj opóźnił wegetację. Do przetwórni dopiero od dwóch tygodni trafiają pierwsze dostawy rabarbaru. Zakłady nastawiają się teraz na skup truskawek, ale najpierw długotrwały brak wilgoci w glebie a później majowe przymrozki wpływają na ich plonowanie. I chociaż jesteśmy potentatem produkcji truskawek do przetwórstwa to na tym rynku nie jesteśmy sami. Konkurencja nie tylko Serbii, Maroka czy Egiptu powoduje, że ceny na ten sezon wcale nie zapowiadają się wysoko.

Na razie przetwórnie kupują tylko owoce z szypułką przeznaczone do tłoczenia te, których nie udało się sprzedać jako deserowe.

Agrobiznes TVP 1 podaje: Ceny skupy zaczynają się od 2,10 zł/kg, dowiezione do zakładu kosztują maksymalnie 2,60 zł/kg.

Tylko pojedyncze firmy zaczęły już skup truskawek odszypułkowanych do mrożenia.

Agrobiznes TVP 1 podaje: Na samym początku obowiązywała cena 4,50 zł/kg ale wraz ze wzrostem dostaw stawki prawdopodobnie spadną do 3,50-4,00 zł/kg.

źródło: tvp.pl

UDOSTĘPNIJ

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Miały być Państwowe sieci sklepów… ale jednak nie będzie?

Komunikat jagodowy 04.06.2020 – Ochrona biologiczna i wapń w uprawie truskawek. Jacek Ceglarski – Azelis