Nową Zelandia jest często uważana za światowego lidera w produkcji nowych odmian jabłek, ponieważ hodowano tu wiele popularnych odmian na całym świecie.
Specjaliści EastFruit zwracają uwagę na dwie odmiany nowozelandzkie, które są obecnie szczególnie popularne na świecie. Jabłko PremA34, znane konsumentom pod marką Cherish, stało się prawdziwym hitem w sprzedaży na rynkach południowo-wschodniej Azji. Według źródeł handlowych, nowe zbiory jabłek tej odmiany przekroczą ubiegłoroczne dziesięciokrotne, a prawie wszystkie są przeznaczone na eksport do krajów azjatyckich.
Jabłko PremA34 jest produkowane przy użyciu tradycyjnej metody hodowli, krzyżując odmiany Sciros, znane pod nazwą Pacific Rose z odmianą Pinkie apple. Jabłko tej odmiany ma jasne różowe owoce o orzeźwiającym tropikalnym smaku. Jabłka TM „Cherish” zachowują bardzo dobrą jakość podczas długotrwałego przechowywania w CWG. W warunkach Nowej Zelandii jabłka zaczynają być zbierane na początku marca. Oznacza to, że w Europie dojrzeje około połowy września, to jest dość wczesna odmiana.
Obecnie istnieją już ogrody testowe jabłek PremA34 w USA i Wielkiej Brytanii. Oczekuje się, że w najbliższej przyszłości odmiany te będą również dostępne w Unii Europejskiej. Inną ciekawą, obiecującą odmianą jabłek z Nowej Zelandii jest Miranda. W tym roku spodziewany jest dwukrotny wzrost eksportu. Jest to również dość wczesna odmiana, co czyni ją szczególnie atrakcyjną.
Owoc odmiany Miranda ma zielono-żółty kolor, czasami z czerwonawym bokiem i bardzo pięknym podłużnym kształtem. Jabłka tej odmiany są bardzo soczyste i mają biały kremowy miąższ. Mają bardzo niską kwasowość, więc ich smak jest niespodziewanie słodki dla jabłek o tym kolorze.
Odmiana „Miranda” jest rodzajem daru natury, ponieważ nikt specjalnie nie zabrał tego jabłka. Pierwsze drzewo wyrosło z przypadkowej sadzonki, na przykład odmiany Golden Delicious. I chociaż losowe sadzonki rzadko stają się atrakcyjnymi komercyjnie odmianami, odmiana Miranda ma szansę stać się przyjemnym wyjątkiem ze względu na ogromny sukces sprzedaży w ostatnich latach. Obecnie ta odmiana jest uprawiana tylko w Nowej Zelandii wyłącznie przez Golden Bay Fruit, który jest wyłącznym eksporterem tych jabłek.
źródło: east-fruit