„Superowoce dla Bohaterów”
Polskie superowoce dotarły do lekarzy w Bergamo i w Turynie
Nasze polskie soki, konfitury, dżemy z aronii, borówki, jagody kamczackiej, agrestu, porzeczek, malin, truskawek, jeżyn i mini-kiwi – owoców o znanych właściwościach przeciwutleniających – dotarły do najbardziej dotkniętych pandemią ośrodków we Włoszech. Pierwsza czę…
„Dar ma dla nas dużą wartość. Ogromne podziękowania niech trafią do polskich plantatorów. Jesteśmy poruszeni tym, że pomyśleli o nas w tym okropnym czasie. Wasz gest będzie zawsze w naszych sercach. On sprawia, że myślimy o wszystkich Polakach! Dziękuję!
– powiedział dr Antonio Scarmozzino, Dyrektor w turyńskim Azienda Ospedaliero Universitaria Città della Salute e della Scienza.
Superowoce dla Bohaterów. Plantatorzy wspierają pracowników ochrony zdrowia
Dziękujemy za wspaniały gest i ogromną pomoc – pracownicy szpitali z całą pewnością będą zachwyceni przekazanymi przez Państwa produktami ~mówi Natalia Bierezowicz, Przewodnicząca Zarządu Głównego Samorządu Studentów, Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.
Kolejne podziękowania płyną z Bergamo i Turynu
Miło nam poinformować, że do Ambasady RP w Rzymie wpłynęły podziękowania ze strony dyrektora generalnego Urzędu ds. Ochrony Zdrowia w Bergamo oraz ze strony władz Turynu i kierownictwa szpitala Papa Giovanni XXIII w Turynie, do którego trafiły przetwory z polskich ow…
Ulubione owoce Polaków
Kucharze i restauratorzy
Z polskich owoców czerwonych można zrobić cuda. Mamy świetnych producentów i przetwórców, świetnych kucharzy i wiele miejsc, które warto odwiedzać. Czekają na nas by wspólnie odkrywać nasze kulinarne tradycje. Z głębi serca wołam, czas na polskie superowoce!
– mówił dziennikarzom Mikołaj Rey.
Zapraszamy na plantacje
Zaoferowaliśmy czas na świeżym powietrzu i możliwość pokazania dzieciom jak uprawiane są owoce jagodowe. Dla wielu była to pierwsza w życiu wizyta na plantacji i możliwość spróbowania jak samodzielnie zbiera się owoce
– mówi Andrzej Krupiński, Prezes Stowarzyszenie Plantatorów Jagody Kamczackiej.
1 LIPCA – Dzień Owoców i Dzień Polskiej Borówki
Warto zadbać o zdrowie i codziennie sięgać po polskie superowoce. Wdzięczność dla plantatorów powinna być w sercach nas wszystkich. Chcę podziękować, że wznoszą promocje na wyższy poziom. Nie będziemy się zastanawiać czy truskawki, borówki, maliny, agrest – które z nich są bardziej wartościowe. Wszystkie są wspaniałe. Prawdziwie wartościowe jest promowanie całej „jagodowej sztafety” od maja do października, oraz przetworów i mrożonek, dzięki którym te wspaniałe owoce możemy mieć cały rok
– powiedział Jan Krzysztof Ardanowskiego, Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Ulubione owoce polskich dietetyków
Polskie owoce jagodowe nie mają sobie równych pod względem wartości odżywczych. Lokalne, świeże, aromatyczne, pyszne, stanowią skoncentrowane źródło witamin, składników mineralnych i przede wszystkim związków aktywnych, takich jak polifenole. Substancje zawarte w tych superowocach, mają udokumentowany naukowo, korzystny wpływ na zdrowie. Spożywając owoce jagodowe regularnie, działamy dietoprofilaktycznie. W najlepszy sposób inwestujemy w zdrowie własne i najbliższych. Bardzo się cieszę, że producenci współpracują w tej skali, że wszyscy starają się działać dla wspólnego dobra, którym jest edukacja konsumentów i promowanie tego, co nasze, polskie
– mówiła dr Justyna Bylinowska, redaktor naczelna portalu Dietetycy.org.pl.
Czas na uważność
Cała lekcja: https://www.facebook.com/347751945254373/videos/467100034159812
„OKO na MALINĘ” – bilans wspólnej akcji artystów i plantatorów
Za nami pierwsza ogólnopolska akcja realistycznego rysowania maliny. Wyjątkowa lekcja pasteli, wiedzy o malinach i trening uważności w jednym. Efekt połączenia potencjału Pracowni OKO i plantatorów malin, współpracujących w ramach projektu „Czas na polskie superowoce”. P…
Czytaj więcej
Sektor owoców jagodowych krzepnie i jednoczy swoje siły. Przekaz nasz jest optymistyczny, pokazujemy rodakom, że żyjemy w jagodowym trendzie. Sprzedaż rośnie na całym świecie, a co ważne, są to owoce bardzo charakterystyczne dla naszego klimatu. Lekcja uważności trafia w potrzeby współczesnego konsumenta, odświeża też nasze myślenie o promocji
– komentował dr Paweł Krawiec, plantator malin i promotor owoców jagodowych.
Pierwsze Borówkobrania
Dla super odporności
Po okresie kupowania makaronu i mąki zaczęliśmy kupować przetwory i mrożonki. To czas by przemyśleć i zrozumieć fundamentalną rolę warzyw i owoców w naszej diecie. Często słyszymy, że są bardzo zdrowe, są podstawą diety, ale musimy pójść krok dalej. Bez nich jesteśmy zbyt słabi aby sobie poradzić w wielu sytuacjach. Warto o tym pamiętać idąc na zakupy
– mówiła prof. n. farm. Iwona Wawer.
Najzdrowsze lekarstwo na świecie
Szkolenie prze.twórców
Zmniejszyliśmy plantację do takich ilości, którą byliśmy w stanie przerobić. Polecamy taki sposób myślenia, bo problem, z którym borykaliśmy się przez lata nadal istnieje. Ludzie coraz częściej wybierają produkty zdrowe, naturalne, lokalne i regionalne. Przekonują się do jakości. Jako plantatorzy dbamy, żeby owoce w Polsce się nie marnowały – mówili Elżbieta i Andrzej Łaniak, Z Chaty Łaniaków.
Podsumowanie
Sondaż Kantar: 17% Polaków jadło borówki w lutym!
Borówki w ciągu 40 lat z zupełnie nieznanego owocu stały się jednym z liderów produkcji i konsumpcji. Dziś 2% konsumentów deklaruje, że je borówki 4-5 razy w tygodniu, poza polskim sezonem zbiorów, kolejne 6% je 2-3 razy w tygodniu. W sumie 17% Polaków zadeklarowało kons…
Czytaj więcej
Najlepsza praca na świecie
Zbiory owoców nie należą do łatwych, ale jak zapewniają plantatorzy, w tym roku pracownikom powinny bardzo się opłacać. Maj to czas zbiorów truskawek w tunelach, a czerwiec truskawek polowych i owoców jagody kamczackiej. To czy plantatorzy pozyskają pracowników będzie mi…
Czytaj więcej
Zintegrowaliśmy sektor i pokazujemy, że za każdym owocem stoi człowiek. Współpracując możemy myśleć o kreowaniu nawyków żywieniowych Polaków. Chcemy wziąć większą odpowiedzialność za to ile owoców spożywamy
– mówi Witold Boguta, Prezes Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw.