Polska powinna skupić się na eksporcie i popracować nad jakością owoców.

Polska z produkcją 4 mln ton powinna się skupić głównie na eksporcie (sami takiej ilości jabłek nawet przy rewelacyjnym marketingu i zaanagażowaniu nie jesteśmy w stanie spożyć), aby nadprodukcję jabłek zagospodarować. Okazuje się że, po zamknięciu wschodniej granicy Polskie jabłka: uważane tam za jakość, jędrność i towar pierwszej klasy, nie do końca wpisują się w trendy zachodnie.

 

Po przeanalizowaniu tych ostatnich 5 lat Polskich jabłek eksportowych nasuwają się pewne wnioski nad czym sadownicy, eksporterzy, partnerzy, stowarzyszenia powinni się schylić i popracować :

  • wciąż mamy słabą jakość owoców;
  • nagłaśnianie spraw z pozostałościami;
  • zbyt duża liczba odmian jabłek na rynku nie sprecyzowana pod odbiorcę;
  • zbyt duża konkurencja w Polsce;
  • zwiększona organizacja grup zajmujących się eksportem np.: Appolonia, Unia Owocowa…
  • poprawa wizerunku Polskiego Jabłka;
  • zbyt mało jabłek spełnia wymagania jakościowe;
  • Polskie jabłka ciężko mają sprostać wymaganiom sieci handlowych gdzie dopuszczalny poziom pozostałości ś.o.r stanowi 1:3 (prawa unijnego);
  • zbyt późne zbiory  powodują gorszej jakości jabłka podczas przechowalnictwa.

fot: pixabay.com

UDOSTĘPNIJ
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.