w ,

Pierwsze polskie truskawki – ile kosztują?

Na polskim rynku pojawiły się pierwsze truskawki z upraw tunelowych i szklarniowych. Producenci aktualnie zbierają odmianę Alba.

W rozmowie z jednym z producentów dowiadujemy się, że pierwsze polskie jego truskawki kosztują 60 złotych za łubiankę, 30 złotych za kilogram.

Pierwsze truskawki polskie, które pojawiły się ponad tydzień temu kosztowały na rynku 38 złotych za kilogram i była to odmiana szklarniowa.

Aktualnie zrywamy truskawki odmiany Alba w tunelu. Pierwszy poważny zbiór zacznie się za około tydzień. Owoce dostarczam do sklepów i warzywniaków osiedlowych oraz na giełdę w Lublinie – informuje Jarek producent truskawek Alba.

Aktualnie jest dostępna wczesna Alba, której zbiór będzie trwał tylko miesiąc, ponieważ jest to odmiana nie powtarzająca się – informuje plantator truskawek z okolic Czerwińska.

Owocowanie właśnie się zaczyna z tuneli odmiany Alba. Alba z szklarni już jest dostępna na rynku od ponad tygodnia. Z wyższych tuneli zbiera się później owoce. Ja mam tunel 4,5 metra i zbiór truskawki Morena będzie u mnie za tydzień. Znajomy z niskiego tunelu ma już zbiór Alby i Florence. Uprawiam truskawkę w gruncie i w tunelu, napewno będę przenosił produkcje na uprawę tunelową. Nie wątpliwie mniej osób jest potrzebnych do obsługi uprawy tunelowej. Na jednym hektarze w gruncie potrzebujemy 60 pracowników a w tunelu do tych samych prac 10 osób na hektar. Znacznie mniej osób jest potrzebnych do uprawy tunelowej. Kolejną zaletą truskawek z uprawy tunelowej jest jej wygląd! Klient chce ładny towar, a nie zawsze mimo ściółkowania w gruncie taki można zerwać – informuje Pan Jacek z Stowarzyszenia Plantatorów Truskawek.

U mnie pierwszy zbiór truskawki tunelowej będzie między 15 – 20 maja. Posiadam u siebie między innymi odmianę Morena – informuje producent truskawek z Goszczyna.

 

UDOSTĘPNIJ

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

GIPHY App Key not set. Please check settings

Najważniejsza jest gleba! Węgiel brunatny, ale nie każdy … – dr Jerzy Próchnicki i Ryszard Nowakowski

Czym pryskają sadownicy w majówkę ?!