w

Owoce i warzywa częścią „Narodowego Dnia Sportu”. W niedzielę 18 września producenci zapraszają na błonia PGE Narodowego

Owoce i warzywa częścią „Narodowego Dnia Sportu”. W niedzielę 18 września producenci zapraszają na błonia PGE Narodowego

Polski sport oraz producenci owoców i warzyw łączą siły w ramach Narodowego Dnia Sportu. W niedzielę 18 września, wspólnie zapraszają na sportowo-rodzinny piknik na błoniach PGE Narodowego. Dziesiątki wystawców i specjalna strefa owoców i warzyw. Animacje, warsztaty i pokazy kulinarne. Spotkanie ze znanymi sportowcami i konsultacje dietetyków. Można będzie próbować zupełnie nowych dyscyplin i dowiedzieć się więcej o roli owoców i warzyw w codziennym odżywianiu i budowaniu formy. Zapraszamy w niedzielę 18 września na błonia PGE Narodowego. Atrakcje ruszają od 12:00 o potrwają do 17:00.
polska smakuje_pasek (1).jpg
Odbywający się 18 września wielki piknik to okazja do dobrej zabawy i odkrycia zdrowego trybu życia. Dmuchańce, trening ze szczypiornistami, spotkania ze sportowcami i medalistami, prezentacje aut elektrycznych i animacje dla dzieci. W środku strefa owoców i warzyw – to i wiele więcej czeka każdego, kto 18 września w godz. 12:00-17:00 odwiedzi błonia PGE Narodowego. Wstęp jest bezpłatny.
Wśród wielu atrakcji strefy owoców i warzyw będzie rowerowa wyciskarka soków i koło fortuny, warzywne memory i rozpoznawanie warzyw i owoców jedynie po ich kształcie. Będą stemple z ziemniaków i konkurs na jedzenie ostrej papryki. Będą pierwsze tegoroczne owoce minikiwi, przetwory z jagody kamczackiej, rokitnika i owoce liofilizowane.

Pełen program pikniku znajdziecie na narodowydziensportu.pl, a zaproszenie do strefy owoców i warzyw w Wydarzeniu na Facebooku 👉 Strefa owoców i warzyw na pikniku rodzinno-sportowym na błoniach PGE Narodowego

Zdrowe życie zaczyna się w kuchni

Zdrowy styl życia to ruch i właściwe odżywianie. Przypominamy o tym, łącząc siły z plantatorami i przetwórcami. Producenci owoców i warzyw są strategicznych partnerem obchodów Narodowego Dnia Sportu

 informuje Krystyna Radkowska, prezes Fundacji Zwalcz Nudę i organizator Narodowego Dnia Sportu.

– Zapraszamy do odwiedzenia organizowanej przez nas strefy owoców i warzyw. Wspólnie zwrócimy uwagę na to, że dobra forma zaczyna się w kuchni. Połączyliśmy siły kilkunastu organizacji i 6 projektów rozwijanych w ramach Funduszu Promocji Owoców i Warzyw. Wspólnie promujemy owoce i warzywa jako część aktywnego stylu życia. Jako sektor ogrodniczy jesteśmy partnerem Narodowego Dnia Sportu – podkreśla Witold Boguta, Prezes Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw, w Core Team lider zespołu ds. komunikacji roli warzyw i owoców w żywieniu człowieka.
Strefa na błoniach PGE Narodowego to efekt współpracy wielu ciekawych projektów wspieranych przez Fundusz Promocji Owoców i Warzyw. Wśród nich są #wybieramPOLSKIEjabłka, „Czas na polskie superowoce!”, „Apetyt na polskie”, „Moc Polskich Warzyw”, „Jedz Owoce i Warzywa” i „Ziemniaki czy kartofle?”.

Serdecznie zapraszamy do strefy gdzie będzie można poczuć Moc Polskich Warzyw. Jesteśmy w szczycie sezonu na większość uprawianych w Polsce warzyw, dlatego zapewniamy, że na naszym stanowisku będzie pysznie, pięknie i kolorowo. Nie zabraknie też zabaw, atrakcji i konkursów dla dzieci i dorosłych. 18. września przekonajcie się, że polskie warzywa mają prawdziwą moc!

 mówi Mirosław Łuska, Prezes Zrzeszenia Producentów Papryki RP, lidera kampanii Moc Polskich Warzyw.

Strefa Moc Polskich Warzyw to wielobarwna, pyszna i rodzinna moc atrakcji. Konkursy, gry, zabawy, warsztaty i wspólne gotowanie. Będzie pysznie i aktywnie!
W tym projekcie producenci promują pomidory, papryki, cukinie, bakłażany, marchew, ogórki, buraki, cebulę i czosnek, całą gamę warzyw strączkowych, kapustnych, korzeniowych oraz pieczarki.

Z myślą o dzieciach i młodzieży wczesnoszkolnej

Wprowadzenie warzyw i owoców na stałe do jadłospisu dziecka wspomaga jego rozwój psychospołeczny i psychofizyczny. Stanowi też skuteczną „broń” w walce z nadwagą i otyłością. To wszystko najlepiej pokazywać poprzez zabawę.

Celem kampanii „Jedz owoce i warzywa – w nich największa moc się skrywa!” jest popularyzacja  spożycia wśród dzieci i młodzieży wczesnoszkolnej. Akcentujemy w niej dobroczynny wpływ tej grupy produktów na ogólną poprawę stanu zdrowia. Wprowadzenie ich na stałe do jadłospisu dziecka wspomaga rozwój psychospołeczny i psychofizyczny młodego organizmu oraz stanowi skuteczną „broń” w walce z nadwagą i otyłością

 mówi Agnieszka Falba-Gałkowska, Dyrektor Biura FBZPR, organizatora kampanii „Jedz owoce i warzywa – w nich największa moc się skrywa!”.

– Podczas Narodowego Dnia Sportu stworzymy własnych warzywno-owocowych superbohaterów, sprawdzimy, czy umiemy rozpoznać warzywa i owoce jedynie po ich kształcie, skomponujemy prawidłowo zbilansowany talerz zdrowia, a na stoisku pełnym kolorów pokażemy, jak ważne jest jedzenie owoców i warzyw. Spotkamy się też z dietetykiem, który udzieli rodzicom porad w kwestii żywienia ich dzieci, proponując zainteresowanym analizę składu ciała” – zaprasza Agnieszka Falba-Gałkowska, Dyrektor Biura FBZPR.

Czas na polskie superowoce!

Popularne „superowoce” to wspólny projekt organizacji i grup producentów owoców jagodowych.

Konsumpcja owoców jagodowych rośnie, ich oferta spełnia oczekiwania właśnie ludzi aktywnych i szukających produktów o ponadprzeciętnych walorach prozdrowotnych. Piknik będzie okazją aby spróbować pierwszych w tym rok owoców polskiego minikiwi. Będą produkty z jagody kamczackiej, aronii i rokitnika, i owoce liofilizowane. Dietetycy i producenci opowiedzą o ich walorach. Warto skorzystać z przedjesiennych porad

 podkreśla Witold Boguta, Prezes KZGPOiW.

Apetyt na polskie

W edukacyjną podróż do zdrowego odżywiania zaprasza Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków. Spotkacie m.in. koło fortuny z nagrodami, pomidora zamkniętego w butelce, artystyczne malowanie buziek i rączek oraz dietetyków, którzy odpowiedzą na wszystkie pytania uczestników pikniku na błoniach Narodowego.
– Nasze stoisko to niepowtarzalna okazja, podczas której dzieci mogą zobaczyć, owoce i warzywa w formie przetworów, jakimi są soki. Maluchy najlepiej uczą się poprzez zabawę, dlatego Narodowy Dzień Sportu jest idealnym momentem do edukacji na temat roli warzyw, owoców oraz soku w prawidłowej diecie. Z pomocą animatorów, podczas dobrej zabawy, dzieci poznają wszystkie powody dlaczego warto sięgać po te produkty oraz jak ogromnym źródłem substancji odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu są nasze polskie warzywa i owoce, a także ich przetwory, jak np. soki. Z doświadczenia wiemy też, że ogromnym powodzeniem wśród rodziców cieszą się rozmowy z ekspertami. Dlatego i tym razem zaplanowaliśmy obecność dietetyka, który bardzo chętnie odpowie na wszystkie pytania nurtujące rodziców, a także obali wiele powielanych mitów dotyczących soków – opowiada dr inż. Barbara Groele, Sekretarz Generalna KUPS.

Możliwość bezpośredniego spotkania z konsumentami, rozmowa o nurtujących ich wątpliwościach, to bardzo potrzebna część działań w drodze do zdrowego społeczeństwa

 powiedział Julian Pawlak, Prezes Stowarzyszenia KUPS.

Ziemniaki czy kartofle?

Zdrowe i smaczne, a jednak czasem niedoceniane. W ramach kampanii „Ziemniaki czy kartofle? Wybierz, smakuj i jedz” udowadniamy, że sceptycy są w błędzie! Wraz z uczestnikami wydarzenia odkryjemy nowe, zaskakujące oblicze ziemniaka!
– Przedstawiamy ziemniaki jako niezwykle ciekawy produkt. Odwołujemy się do tradycji, walorów odżywczych i smakowych. Prezentujemy jednak niestandardowe podejście do ich przygotowania. Ziemniaki nie muszą być tylko dodatkiem do obiadu – mówi Agnieszka Falba-Gałkowska, Dyrektor Biura Federacji Branżowych Związków Producentów Rolnych, organizatora kampanii „Ziemniaki czy kartofle? Wybierz, smakuj i jedz”.
– Wraz z uczestnikami Narodowego Dnia Sportu odkryjemy nowe, zaskakujące oblicze ziemniaków. Poznamy cykl życia ziemniaka, jego typy i odmiany, przygotujemy kartoflane sadzonki i będziemy bawić się ziemniaczanymi stemplami. Tegoroczna V edycja kampanii poświęcona jest ziemniakom jako produktom idealnym dla osób aktywnych fizycznie, dbających o formę i sylwetkę, przykładających wagę do kaloryczności posiłków i będących na diecie redukcyjnej. Wiedzą na temat zalet zdrowotnych kartofli podzieli się ekspert kampanii – dietetyk sportowy. Opowie on o energetycznej mocy kartofli oraz podpowie, kiedy i w jakiej formie włączyć je do jadłospisu osoby aktywnej fizycznie. Dopełnieniem atrakcji będą pyszne ziemniaczane potrawy, które bez wyrzutów sumienia możemy uwzględnić w naszej diecie fit – wymienia Agnieszka Falba-Gałkowska, Dyrektor Biura FBZPR.

Kampania „Ziemniaki czy kartofle? Wybierz, smakuj i jedz” to wyjątkowy na polskim rynku projekt promocji spożycia krajowych ziemniaków. Przedstawia je jako niezwykle ciekawy i intrygujący produkt, z którym przez lata Polska była kojarzona, a który jest coraz częściej eliminowany z diety, szczególnie przez ludzi młodych.

Strefa owoców i warzyw

Wspólna oferta wygląda imponująco. Pokazy kulinarne, animacje dla dzieci i konsultacje z dietetykami. Wszystko to w warzywno-owocowej strefie pikniku z okazji Narodowego Dnia Sportu. Zapraszamy, będzie można porozmawiać z wystawcami i liderami kilkunastu organizacji branżowych, a przy okazji spróbować ciekawych dań i kupić wiele przetworów. Więcej o strefie owoców i warzyw na rodzinno-sportowym pikniku na błoniach Narodowego.

Inicjatywa zebrania doświadczeń kilku dużych projektów powstała w ramach Core Teamu – forum współdziałania liderów i ekspertów branży ogrodniczej.

Core Team to forum współpracy liderów i ekspertów branży owoców i warzyw. Przedstawiciele środowisk produkcji, przetwórstwa, nauki i doradztwa, postawili sobie za cel identyfikację wyzwań i ściślejszą współpracę. Połączono potencjał sektora owoców i warzyw. Jego częścią jest Zespół ds. komunikacji ich roli w żywieniu człowieka. Zespół zajmuje się wdrożeniem rozwiązań wypracowanych w ramach projektu „Połowa Sukcesu”. W wyniku podjętych działań partnerami dla siebie stają się różne projekty finansowane z Funduszu Promocji Owoców i Warzyw. Prowadzone działania mają integrować wokół wspólnych aktywności jak najszersze środowiska producentów i przetwórców.

Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw

UDOSTĘPNIJ

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ceny energii wpłyną na mniejsze zbiory w europejskich sadach

Pierwszy śnieg jesienią