w , ,

Odmiana jabłoni CHOPIN. Najzdrowsze jabłka w Polsce?! Arek Kartus i Ryszard Nowakowski ARNO

Spotkaliśmy się na początku września w sadzie ekologicznym Arkadiusza Kartusa z Ryszardem Nowakowski, aby omówić Polską odmianę jabłoni – CHOPIN. Czy jabłka 'Chopin’ staną się numerem jeden wśród konsumentów?

Odmiana Chopin została wyselekcjonowana przez Emiliana Piterę w SGGW w Warszawie. Powstała ze skrzyżowania odmiany Granny Smith z U 211 (klon parchoodporny).

Owoce: średniej wielkości, kuliste, lekko spłaszczone. Skórka gładka, bez ordzawień, bez nalotu, trawiasto zielona, po dojrzeniu jasnozielona, od strony nasłonecznionej z czerwonawym, rozmytym rumieńcem, przetchlinki średniej wielkości, liczne, wyraźnie widoczne na tle rumieńca. Szypułka krótka, średnio gruba, niewystająca poza dość głębokie, lejkowate, trawiasto zabarwione zagłębienie. Kielich mały lub średniej wielkości, zamknięty o wzniesionych, dotykających się działkach. Zagłębienie kielichowe średnio szerokie i głębokie, delikatnie pofałdowane. Miąższ zielonkawo-biały, kwaskowaty.
Dojrzałość zbiorcza: owoce dojrzewają w pierwszej połowie października. W chłodni dobrą jakość zachowują przez kilka miesięcy. Dojrzałość konsumpcyjna: grudzień – marzec.
Właściwości użytkowe: odmiana przerobowa i deserowa o zielonych owocach, odporna na parcha jabłoni i umiarkowanie podatna na mączniaka. Jak dotychczas jej drzewa dobrze wytrzymują warunki zimowe. W okres owocowania wchodzi wcześnie. Plonuje dość regularnie, obficie.

W szkółce ARNO dostępne są drzewka jednoroczne odmiany Chopin na podkładce M-26.

Oferta jesień🍂 2️⃣0️⃣2️⃣0️⃣ #JABŁONIE 🍎🍏#JEDNOROCZNE:
➡️SZAMPION ARNO / M-9
➡️LIGOL RED / P-60, M-9, B-9
➡️GALA SCHNIGA…

Opublikowany przez ARNO – Gospodarstwo Szkółkarsko-Sadownicze Anna i Ryszard Nowakowscy Wtorek, 1 września 2020

 

źródło: www.inhort.pl

foto: www.sadownictwo.com / www.szkolkarstwo.com.pl

UDOSTĘPNIJ

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Jak zapobiegać opadaniu owoców przed zbiorem?

Sadownicy szanują swoją prace i owoce! Za jakość trzeba zapłacić!