w ,

Nabrzmiewanie pąków: Czy -7°C spowoduje uszkodzenia?

Nikogo nie zaskoczy stwierdzenie, że produkcja owoców w Polsce w dużym stopniu zależy od warunków atmosferycznych. Najbardziej przerażająca wizja to wiosenne przymrozki w fazie kwitnienia  –  im przymrozek jest większy, tym straty są większe.

Wpływ na poziom uszkodzeń ma również rodzaj przymrozka. Przymrozki radiacyjne występują na skutek promieniowania ciepła do atmosfery, z reguły podczas pogodnych i  bezwietrznych nocy. Przymrozki adwekcyjne występują na skutek napływu zimnych mas powietrza i często towarzyszy im silniejszy wiatr. Temperatura -2oC  w czasie 4 godzin podczas bezwietrznej nocy powoduje niewielkie uszkodzenia, a ta sama temperatura z silniejszym wiatrem może być dla kwiatów zabójcza.

A jak prezentuję się wytrzymałość jabłoni na mróz / przymrozek w fazie nabrzmiewania pąków?

Temperatura podana wyżej w oC w której należy się liczyć z przemarznięciami pąków, kwiatów i zawiązków owoców (wg Angibaust).

źródło: biolchim.pl

UDOSTĘPNIJ

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Dostawy jabłek na marzec i kwiecień anulowane…

Ewa-Bis w FreshPlaza: wyeksportowaliśmy 7 000 ton ekologicznych owoców