w

Mróz we Włoszech: …odnotowano szacunkową utratę 80% produkcji moreli i 70–50% strat nektaryn i brzoskwiń!

Coraz większy niepokój budzą ostatnio występujące niskie temperatury na północy Włoch.

Włosi zostaną bez owoców?! To, co zostało uratowane po ostatniej fali mrozów 18-20 marca, przepadło!

Na obszarze Monregalese, w prowincji Cuneo, temperatury spadły do ​​-3 °, z widocznymi mrozami, mgłą adwekcyjną, mgłą radiacyjną i niewielkimi opadami śniegu. Zjawiska te występowały do piątku. W regionie Veneto wczesne poranne przymrozki zmroziły pąki brzoskwiń, moreli i śliw. Szczególnie w rejonach Monselice, Conselve i Colli.  W dniu 8 kwietnia o 6 rano najniższe temperatury odnotowano w prowincji Werona -3,5, a między -2 a -3 ° C, oraz w okolicach Copparo (Ferrara), blisko -5,0 ° C, w Jolanda di Savoja (Ferrara) -4,3 ° C, a w prowincji Modena 3 ° C poniżej zera.

W tym roku owoce z Romanii prawdopodobnie znikną ze straganów, podobnie jak wiśnie z okolic Vignola.

„Nagły i długotrwały spadek temperatury – od północy w środy do rana w czwartek, z ekstremalnymi temperaturami do -6 stopni Celsjusza na równinach – towarzyszyły prawie wszędzie ulewne deszcze, nocne przymrozki i śnieg, nawet na wzgórzach, wpłynął na cały region ”

-powiedział Confagricoltura Emilia Romagna.

Z moreli, śliwek, brzoskwiń, nektaryn i wiśni na równinie i wzgórzach między Rimini, Forlì-Cesena, Rawenną aż po Bolonię, Ferrarę i Modenę będzie zbieranych niewiele lub nic. Deszcze i wilgoć uwydatniły wpływ niskich temperatur na kwitnące gatunki owoców, takie jak jabłka. Uszkodzenia odnotowano także na kwiatach gruszy.

Do tej pory w toskańskim sektorze owoców i warzyw odnotowano szacunkową utratę 80% produkcji moreli i 70–50% strat nektaryn i brzoskwiń.

„To dramatyczna sytuacja, trzeci rok z rzędu odnotowujemy ogromne szkody, ale ten rok 2021 jest gorszy od pozostałych”

– powiedział Antonio Tonioni w imieniu Confagricoltura Toscana i prezesa sektora owocowo-warzywnego.

Minus 5,3 stopnia odnotowano w Valdichiana, gdzie koncentruje się największa produkcja owoców i warzyw w Toskanii, i do minus 3 stopnia na wybrzeżu, między Livorno, Grosseto i Pizą. Obecnie nacisk kładziony jest na kwitnące jabłonie i grusze.

„Kolejny mróz byłby katastrofalny”

– kontynuował Tonioni.

Jednak na oszacowanie szkód jest za wcześnie.

„Już teraz możemy stwierdzić, że przewyższają one te z 2020 r. Tegoroczne mrozy uderzyły już w kwitnące wsie ze względu na wysokie temperatury w lutym. Musimy poczekać do maja, aby ustalić faktyczne straty, kiedy będziemy mogli ustalić, czy owoce pozostały na drzewa są dobre lub upadną, ponieważ zostaną nieodwracalnie zniszczone. „

źródło: https://www.freshplaza.com/article/9309829/from-piedmont-to-tuscany-heavy-losses-of-stone-fruit-and-damages-to-kiwi-and-pome-fruits/

Kwitnące sady pokryte śniegiem! Anomalia pogodowe nawiedzają Europę! Nie będzie jabłek?

UDOSTĘPNIJ

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Idzie totalna zmiana pogody. Kwiecień plecień (…) trochę lata.

Dodatkowa pomoc dla poszkodowanych przez grad i przymrozki?!