Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi przypomina o konieczności przestrzegania wytycznych Głównego Inspektora Sanitarnego. To ważne w sytuacji, gdy liczba zakażeń COVID-19 w Polsce wzrasta. Koronawirus występuje także w sektorze rolno-spożywczym, w szczególności w zakładach przetwórczych oraz gospodarstwach rolnych zatrudniających pracowników z zagranicy!
Ze względu na ważną rolę rolnictwa w bezpieczeństwie żywnościowym Polaków Minister Zdrowia wyraził zgodę na wyjątki od przyjętych w innych działach gospodarki zasad bezpieczeństwa. Dotyczą one zatrudniania w gospodarstwach pracowników z innych krajów, możliwości pracy połączonej z kwarantanną na terenie gospodarstwa, a także zasad prowadzenia produkcji w zakładach przetwórstwa rolno-spożywczego.
Do ministerstwa docierają jednak informacje, że niektórzy lekceważą zasady bezpieczeństwa.
Niektóre zakłady przetwórcze nie respektują zasad organizacji pracy, która minimalizowałyby możliwość przenoszenia wirusa między pracownikami. Także w gospodarstwach rolnych kontrole przeprowadzane przez policję i inspekcję sanitarną wskazują na poważne niedociągnięcia. Wśród nich znajdują się: nielegalne zatrudnianie pracowników, nieprzestrzeganie zasady, że mogą przebywać oni w okresie kwarantanny wyłącznie na terenie gospodarstwa (z zachowaniem możliwości docierania do wszystkich pól będących składnikami gospodarstwa), kontaktowanie się przez pracowników z okolicznymi mieszkańcami, ale także złe warunki bytowe zatrudnionych osób. Takie praktyki nie mogą mieć miejsca.
Minister rolnictwa apeluje o rozwagę i odpowiedzialność, a także przypomina, że niewypełnianie nałożonych przepisów sanitarnych podlega karze!
Polskie rolnictwo – tak ważne dla całego społeczeństwa i z takim trudem walczące o pozytywny wizerunek w oczach świata – nie może być narażane na szwank przez niedbalstwo części uczestników łańcucha żywnościowego.