Podczas Konferencji Targów Sadownictwa i Warzywnictwa 2023 poruszono ważny temat rosnących kosztów produkcji jabłek.
Prelegent rozpoczął wykład słowami Śp. dr Grzegorza Klimka:
Zainteresowanie ekonomiką produkcji jabłek jest tym większe im większe są kłopoty tego rodzaju.
Koszt wyprodukowania kilograma jabłek na przestrzeni roku 2021, a 2022 roku, wzrosły z 0,78 do 0,96 zł, czyli aż o 23%.
Aktualnie w zależności od odmiany roczne nakłady na sad wynoszą ponad sto tysięcy złotych, a pamiętajmy, że sady wymieniane są już czasami po 12 latach – gdzie, amortyzacja?
Rosną bardzo koszty przechowywania jabłek. Rosną one w związku z wyższymi cenami energii elektrycznej. Im dłużej przechowujemy, tym wyższe koszty ponosimy.
Dr Paszko wyliczył koszty przechowania w sezonie 2021/22:
- listopad – grudzień: 0,15 – 0,20 zł/kg,
- styczeń luty: 0,20 – 0,30 zł/kg,
- marzec – maj: 0,30 – 0,50 zł/kg,
- czerwiec – lipiec: 0,50 – 0,60 zł/kg,
- później: 0,60 zł/kg +
- ŚREDNIO 0,33 zł/kg
W tym sezonie kwoty te będą wyższe.
Jabłka z chłodni wędrują na sortowanie, to w procesie sortowania, część jabłek z skrzyniopalety trafia do jabłek przemysłowych. Od kilku procent do prawie 36% jabłek trafia z skrzyni na jabłka przemysłowe. Czym, więcej jabłek przemysłowych w skrzyniopalecie, tym bardziej te koszta rosną.
Wydatki produkcyjne nie mają granicy rentowności, gdyż sadownicy nie wliczają kosztów pracy własnej i wieloletnie koszty amortyzacji sadów i pozostałych środków trwałych. Więcej na ten temat w wykładzie dr Dariusz Paszko, w filmie niżej:
źródło: Koszty produkcji jabłek w sezonie 2022. dr Dariusz Paszko TSW 2023 w Kielcach.