w

JHARS przeprowadzili kontrolę jabłek w sklepach

W odpowiedzi na interwencję ZSRP w sprawie doniesień o sprzedaży w marketach jabłek niskiej jakości prezentowanych w tzw.
skrzyniopaletach ZSRP otrzymał odpowiedź GIJHARS przekazującą  ustalenia z kontroli doraźnej w zakresie jakości handlowej jabłek sprzedawanych w sieciach handlowych na tzw. promocjach dnia oraz jabłek sprzedawanych w skrzyniopaletach („prosto z podłogi”).

Wojewódzcy Inspektorzy JHARS przeprowadzili kontrolę jabłek w dniach 16.11.2022 r. – 15.12.2022 r. w 12 sieciach marketów handlowych prowadzących sprzedaż detaliczna na
terenie całego kraju.

Przed przystąpieniem do kontroli danej sieci w pierwszej kolejności WIJHARS prowadził analizę materiałów reklamowych sieci marketów ze szczególnym uwzględnieniem gazetek
promocyjnych i treści stron internetowych. Kontrolę prowadzono w momencie pojawienia się informacji o promocji jabłek lub w momencie podejrzenia, że w danym dniu możliwa jest sprzedaż jabłek z tzw. skrzyniopalet.

Skontrolowano łącznie 81 partii jabłek o masie 3 881,7 kg w tym 3 partie pochodzące z krajów UE (Włochy i Grecja) o masie 56,4 kg. Niezgodności wykryto w 2 partiach jabłek pochodzenia Polskiego o masie 40 kg, w 1 sklepie detalicznym. Wykryte niezgodności dotyczyły nieprawidłowego oznakowania jabłek.

W toku kontroli doraźnej inspektorzy WIJHARS spotkali się z prezentowaniem jabłek w skrzyniopaletach. Jabłka oferowane do sprzedaży w skrzyniopaletach w marketach,
posiadały prawidłowe oznakowane zgodne z przepisami a ich jakość była zgodna z deklarowaną klasą. Ponadto prezentacja w skrzyniopalecie nie miała wpływu na obniżenie
jakości oferowanych jabłek konsumentowi a wymagania w zakresie jednorodności były spełnione – nie doszło w tych przypadkach do mieszania w jednej skrzyni różnych odmian
jabłek.

Źródło: polskiesadownictwo.pl

UDOSTĘPNIJ

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

WIR: Co czeka rolników w 2023 roku?

Prognoza na 2023 rok: Drożyzna nie odpuści. Więcej zapłacimy za art. tłuszczowe, mięso, nabiał i warzywa