w ,

Jak sprzedać jabłka do Azji, UE oraz Bliskiego Wschodu…

1. Czy wiesz, gdzie wyeksportujesz produkt?

Producent musi z góry wiedzieć, gdzie planuje przeprowadzić swoją sprzedaż i, w oparciu o to, zaplanować system ochrony. W takim przypadku musisz używać tylko tych pestycydów, które są autoryzowane w kraju, w którym planujesz dostawy!

2. Kto jest odpowiedzialny za opakowania?

Opakowanie jest obowiązkiem dystrybutora/producenta. Dlatego też musisz być na to przygotowany!

3. Jakie metody technologiczne należy wykonać, aby uzyskać jabłko o niezbędnych parametrach?

Po pierwsze, aby uzyskać zarówno odpowiedni kaliber, jak i kolor owocu niestety konieczne jest stosowanie regulatorów wzrostu i biostymulatorów, które wpływają na jednorodność, kolor i wielkość owoców. Jest to szczególnie ważne w przypadku odmian takich jak Golden Delicious, Red Delicious, Gala i ich klony. W tym przypadku otrzymujemy owoce o tej samej wielkości, które odpowiadają parametrom na sprzedaż.

4. Systemy nawożenia i ochrony wpływają na jakość produktu.

Konieczne jest zwrócenie uwagi na system nawozowy, ponieważ będzie to miało wpływ na jakość produktu – jędrność i masę suchą twoich owoców. Konieczne jest dostarczanie wapnia. Ponieważ wiesz, że wapń może zwalczać choroby fizjologiczne.

Stosuj się go natychmiast po utworzeniu zawiązku i kończysz na tydzień przed zbiorem. Oddzielne suplementy wapnia należy stosować z aminokwasami i mikroelementami. W przeciwnym razie nie będą one asymilowane, ponieważ podczas okresu zapłodnienia panuje bardzo wysoka temperatura. Według specjalisty UPOA, system ochrony roślin wpływa zarówno na jakość, musi być zbudowany zgodnie z dopuszczalnymi normami pozostałości pestycydów w produktach.

Aby uzyskać maksymalny stopień zabarwienia owoców, konieczne jest użycie przycinania drzew. Czasami trzeba to robić nawet latem lub stosować produkty skierowane do wybarwiania owoców.

5. Wybór właściwych dat na zbieranie owoców.

 Prawidłowy czas zbioru owoców jest jednym z najważniejszych punktów do utrzymania jakości i możliwości transportowania produktu na duże odległości. Jeśli zamierzasz dostarczać produkty do krajów Bliskiego Wschodu lub Azji, nie obejdziesz się bez technologii szybkiego schładzania owoców po zbiorze, przetwarzania 1- MSR i warunków przechowywania.

Pamiętaj, że każda odmiana ma własne warunki przechowywania, które są dla niego optymalne.

6. Jeśli masz więcej niż 5 aktywnych pozostałości w swoich owocach, rynek głównych unijnych sieci handlowych będzie dla Ciebie całkowicie zamknięty.

Niektórzy sprzedawcy detaliczni mają nawet bardziej rygorystyczne wymagania dotyczące dostarczanych produktów i wymagają, aby ogółem w jabłku nie było więcej niż 3 substancje aktywne. Wszystkie te czynniki należy wziąć pod uwagę przy budowaniu własnego systemu ochrony.

7. Ważne jest, aby mieć wysoką gęstość owoców.

Aby przetransportować jabłko na duże odległości, bardzo ważne jest, aby mieć dobrą gęstość owoców.

 

8. Po sortowaniu konieczne jest ponowne ochłodzenie produktu do temperatury transportowej, to jest do +1 stopnia.

Podczas sortowania produktów jabłko nagrzewa się naturalnie. Jednak wielu producentów spakuje taki produkt i wysyła go do kupującego. Jest to niedopuszczalne. Po sortowaniu konieczne jest ponowne ochłodzenie produktu do temperatury transportu, to znaczy do +1 stopnia. W przeciwnym razie rozpocznie się intensywny proces „oddychania” jabłkiem, a my znowu stracimy jakość produktu.

źródło: east-fruit (Ninę Dmitrash, specjalistkę Ukraińskiego Stowarzyszenia Ogrodników (UPOA))

 

UDOSTĘPNIJ

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Eskimos ma problemy z płatnościami za jabłka!

Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi na szczycie klimatycznym w Katowicach.