w

Jabłka mają moc! Powinny znaleźć się w twojej diecie

foto: www.istockphoto.com

Jabłka wielu z nas spowszedniały. Może chociaż część znów spojrzy na nie łaskawszym okiem i włączy je do diety, gdy przypomni sobie, jakie właściwości ma ten owoc.

Jabłka: 

– mają mało kalorii – w ponad 80 proc. składają się z wody. W 100 g tego owocu znajduje się ok. 50 kalorii. Są sycące, dlatego to idealny wybór dla osób, które dbają o figurę lub chcą zgubić zbędne kilogramy;

– mają niski indeks glikemiczny (IG<50), dlatego polecane są diabetykom, przy czym, uwaga, nie należy ich zbytnio rozdrabniać (im bardziej rozdrobniony produkt, tym jego IG jest wyższy);

– zawierają spore ilości błonnika – najwięcej znajdziemy go w skórce (w takiej postaci jabłka przyniosą nam najwięcej korzyści). Substancja ta reguluje pracę jelit, usprawnia proces trawienia, chroni przed zaparciami, stabilizuje poziom cukru, a także zapobiega procesom starzenia. Co więcej, jabłka, dzięki błonnikowi, zapobiegają powstawaniu miażdżycy, chronią przed zawałem i zmniejszają ryzyko rozwoju nowotworu jelita grubego i okrężnicy;

– zawierają pektyny, które m.in. oczyszczają organizm z toksyn i odpowiadają za prawidłowy rozrost flory bakteryjnej (wykazują działanie prebiotyczne);

– obniżają ciśnienie krwi – nad wahaniami ciśnienia krwi pomaga zapanować zawarty w jabłkach potas;

– pomagają kontrolować poziom cholesterolu – jak informują naukowcy, w tym celu powinniśmy spożywać dwa jabłka dziennie;

– wzmacniają odporność, bo zawierają dużą ilość witaminy C oraz cynk, który jest niezbędny do prawidłowego rozwoju białych krwinek;

ze względu na zawartość witaminy C radzą sobie także z wolnymi rodnikami, które uszkadzają komórki organizmu (witamina C to silny antyoksydant);

– wspierają pracę mózgu – jabłka to jedno z głównych źródeł flawonoidów, antyoksydantów, które przeciwdziałają starzeniu się mózgu. Poprawiają koncentrację;

– zawierają kwercytynę, która obniża ryzyko wystąpienia demencji starczej, choroby Alzheimera oraz zmniejsza prawdopodobieństwo rozwoju choroby Parkinsona;

– poprawiają funkcje płuc, zmniejszają ryzyko rozwoju dychawicy (z tego samego względu cenione są pomidory); 

– wzmacniają kości, zapobiegają osteoporozie oraz hamują rozwój próchnicy

– są źródłem kwasu foliowego, dlatego powinny po nie sięgać m.in. kobiety w ciąży;

– chronią wzrok (są bowiem źródłem witaminy A). Osoby, które je spożywają, rzadziej cierpią na zaćmę oraz rzadziej zmagają się ze zwyrodnieniem plamki żółtej (to choroba, która dotyka najczęściej seniorów);

– zawierają witaminę K, która pozytywnie wpływa na krzepliwość krwi;

– zapobiegają rozwojowi anemii (a to ze względu na obecność żelaza).

źródło: INTERIA zdrowie 

UDOSTĘPNIJ

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Co wiemy o nowym Ministrze Rolnictwa! Kim jest Henryk Kowalczyk?

Obecnie największym problemem w rolnictwie jest wzrost cen nawozów – minister rolnictwa Henryk Kowalczyk