Jabłka wielu z nas spowszedniały. Może chociaż część znów spojrzy na nie łaskawszym okiem i włączy je do diety, gdy przypomni sobie, jakie właściwości ma ten owoc.
Jabłka:
– mają mało kalorii – w ponad 80 proc. składają się z wody. W 100 g tego owocu znajduje się ok. 50 kalorii. Są sycące, dlatego to idealny wybór dla osób, które dbają o figurę lub chcą zgubić zbędne kilogramy;
– mają niski indeks glikemiczny (IG<50), dlatego polecane są diabetykom, przy czym, uwaga, nie należy ich zbytnio rozdrabniać (im bardziej rozdrobniony produkt, tym jego IG jest wyższy);
– zawierają spore ilości błonnika – najwięcej znajdziemy go w skórce (w takiej postaci jabłka przyniosą nam najwięcej korzyści). Substancja ta reguluje pracę jelit, usprawnia proces trawienia, chroni przed zaparciami, stabilizuje poziom cukru, a także zapobiega procesom starzenia. Co więcej, jabłka, dzięki błonnikowi, zapobiegają powstawaniu miażdżycy, chronią przed zawałem i zmniejszają ryzyko rozwoju nowotworu jelita grubego i okrężnicy;
– zawierają pektyny, które m.in. oczyszczają organizm z toksyn i odpowiadają za prawidłowy rozrost flory bakteryjnej (wykazują działanie prebiotyczne);
– obniżają ciśnienie krwi – nad wahaniami ciśnienia krwi pomaga zapanować zawarty w jabłkach potas;
– pomagają kontrolować poziom cholesterolu – jak informują naukowcy, w tym celu powinniśmy spożywać dwa jabłka dziennie;
– wzmacniają odporność, bo zawierają dużą ilość witaminy C oraz cynk, który jest niezbędny do prawidłowego rozwoju białych krwinek;
– ze względu na zawartość witaminy C radzą sobie także z wolnymi rodnikami, które uszkadzają komórki organizmu (witamina C to silny antyoksydant);
– wspierają pracę mózgu – jabłka to jedno z głównych źródeł flawonoidów, antyoksydantów, które przeciwdziałają starzeniu się mózgu. Poprawiają koncentrację;
– zawierają kwercytynę, która obniża ryzyko wystąpienia demencji starczej, choroby Alzheimera oraz zmniejsza prawdopodobieństwo rozwoju choroby Parkinsona;
– poprawiają funkcje płuc, zmniejszają ryzyko rozwoju dychawicy (z tego samego względu cenione są pomidory);
– wzmacniają kości, zapobiegają osteoporozie oraz hamują rozwój próchnicy;
– są źródłem kwasu foliowego, dlatego powinny po nie sięgać m.in. kobiety w ciąży;
– chronią wzrok (są bowiem źródłem witaminy A). Osoby, które je spożywają, rzadziej cierpią na zaćmę oraz rzadziej zmagają się ze zwyrodnieniem plamki żółtej (to choroba, która dotyka najczęściej seniorów);
– zawierają witaminę K, która pozytywnie wpływa na krzepliwość krwi;
– zapobiegają rozwojowi anemii (a to ze względu na obecność żelaza).
źródło: INTERIA zdrowie