w

Jabłka łąckie posiadają Chronione Oznaczenie Geograficzne

Jabłka łąckie cechuje wyższa kwasowość oraz rumieniec większy od przeciętnego. Dzięki wysokiej kwasowości można stwierdzić, iż jabłka łąckie mają tzw. górską zieloną nutkę, czyli są bardziej wyraziste w smaku, kwaśniejsze oraz bardziej aromatyczne.

Owoce te charakteryzują się również dużą jędrnością miąższu i soczystością. Jabłka łąckie produkowane są na obszarze położonym na terenie gmin: Łącko, Podegrodzie i Stary Sącz w powiecie nowosądeckim oraz gminy Łukowice w powiecie limanowskim w województwie małopolskim.

 

źródło: Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi

UDOSTĘPNIJ

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Drony zrywające jabłka 24 godziny na dobę! [VIDEO]

Według prognoz produkcja jabłek w UE powinna wzrosnąć o 10% do 12,5 mln t w 2021/22