Przedstawicielstwo Komisji Europejskiej zamieściło Tweet’a, w którym informuje, że nasze najlepsze jabłka to efekt unikalnych warunków klimatycznych i glebowych jakie panują na terenie powiatu grójeckiego, a ich charakterystyczny rumieniec, to nie tylko kwestia estetyki, ale przede wszystkim wynik wysokiej zawartości składników w ich skórce. – Wyjątkowy kolor, smak i aromat Jabłek Grójeckich to rzeczywiście zasługa specyficznego mikroklimatu oraz unikalnych warunków glebowych – mówi Magdalena Wrotek-Figarska, dyrektor Biura Stowarzyszenia Sady Grójeckie.
W ramach kampanii promującej najlepsze europejskie produkty rolne, każdy ambasador krajów członkowskich prezentuje przepisy z ich wykorzystaniem. W przypadku Polski wybór padł na szarlotkę z Jabłek Grójeckich z lodami.
– Szarlotka to najbardziej uniwersalny i pyszny wybór – dodaje Wrotek-Figarska: – My staramy się promować wykorzystanie jabłek nie tylko w deserach. To bardzo uniwersalny składnik kulinarny, który można wykorzystać w każdym daniu: przystawkach, zupach i daniach głównych. Już w najbliższym czasie uruchomimy Jabłkową Akademię Kulinarną, która przybliży nam te mniej oczywiste sposoby na wykorzystanie jabłek w kuchni – mówi dyrektor biura stowarzyszenia.
Od 2011 roku Jabłka Grójeckie uzyskały unijne Chronione Oznaczenie Geograficzne.
źródło: https://grojec.naszemiasto.pl